‘Door vechtscheidingen belanden veel jongeren onterecht in jeugdhulp’
Ongeveer duizend kinderen in Dronten doen volgens wethouder Peter Duvekot een beroep op de jeugdhulp. Hij vindt het opvallend veel en denkt dan ook dat veel kinderen helemaal geen jeugdhulp nodig hebben, maar dat er iets gedaan moet worden aan alle vechtscheidingen. Op dit moment stijgen de wachtlijsten én de kosten ook in deze gemeente flink. Dit meldt Omroep Flevoland.
Duvekot stelt dat kinderen vaak in de jeugdhulp terechtkomen door omgevingsproblemen en dan vooral problemen die het dichtst bij spelen: hun ouders. De meeste kinderen die onterecht in de jeugdzorg belanden hebben ruziënde ouders door een scheiding. Door samen te werken met welzijnspartners en andere belanghebbende partijen, hoopt de gemeente Dronten vechtscheidingsproblemen te voorkomen. Hiervoor komen speciale teams die zich echt op het gezin als geheel richten, die ervoor moeten zogen dat een probleem niet uitmondt in een probleem.
Vallen en opstaan
Duvekot vindt dat “we weer een beetje normaal moeten”. Opvoeden is een natuurlijk proces met vallen en opstaan. Maar om dat ‘normale’ weer terug te krijgen, is volgens de wethouder een Maatschappelijk gesprek nodig, waarin gemeenten een belangrijke verantwoordelijkheid hebben. Want de huidige wachtlijsten en jeugdzorgkosten rijzen de pan uit, zegt Duvekot. “Eigenlijk kan het niet meer.”