Cel- en taakstraf voor moeder die zoontje ernstig mishandelde
7 mei 2024 om 11:19
< 1 min lezen

Cel- en taakstraf voor moeder die zoontje ernstig mishandelde

Voor het ernstig mishandelen van haar 11-jarige zoontje moet een 28-jarige moeder 2 maanden de cel in. Ze heeft een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk, opgelegd gekregen. Ook moet ze de maximale werkstraf van 240 uur uitvoeren. Dit meldt Rechtspraak.nl.

De moeder en haar toen 10-jarige zoontje meldden zich in augustus 2022 in het Zwolse Isala Ziekenhuis. Het jongetje had ernstige brand- en snijwonden, die volgens de forensisch arts niet kwamen door kinderspel of zelfs een ongeluk. Al snel volgde de conclusie dat de verwondingen waren aangebracht. Op verzoek van de Raad van de Kinderbescherming zijn het kind en zijn jongere broertje uit huis geplaatst. Vermoedelijk heeft de moeder haar oudste zoon urenlang aan zijn handen en voeten vastgebonden.

Ducttape

Hoewel de moeder geen oorzaak geeft voor de verwondingen, beweert zij er niks mee te maken hebben gehad. Haar zoon heeft wisselende verklaringen afgelegd, maar bij de politie heeft hij later toch verteld dat zijn moeder hem langdurig met een ‘grijze pleister’ aan het bed van zijn broertje vastbond. Volgens verschillende deskundigen is deze verklaring geloofwaardig en daarom neemt de rechtbank deze ook voor waar aan. Er is ook DNA van de moeder aangetroffen op ducttape dat bij het bed lag.

Bijzondere persoonlijke omstandigheden

Het vonnis van de rechtbank valt lager uit dan de strafeis van het Openbaar Ministerie: 24 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Bij de hoogte van de straf zijn de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de vrouw zwaar meegewogen. Zij kwam in 2015 zonder haar oudste zoon en zwanger van haar jongste zoon alleen van Eritrea naar Nederland. Pas in 2019 wist ze te herenigen met de jongen. De vaders zijn buiten beeld. De zoon weigert contact met zijn moeder en eist een schadevergoeding. Hij krijgt 10.000 euro dat op een bijzondere rekening wordt gestort, waar hij pas toegang tot heeft wanneer hij 18 jaar wordt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34