23 augustus 2021 om 11:06
4 minuten lezen

Corona krijgen tijdens je zwangerschap: deze 2 vrouwen maakten het mee

Zwangere vrouwen met corona lopen een groter risico om op de ic te belanden dan niet-zwangere vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Dat baart academische ziekenhuizen zorgen. Een opname kan namelijk gevolgen hebben voor de baby. Ook opvallend: de meeste vrouwen die opgenomen worden, zijn ongevaccineerd. Wij spraken Lestari en Hanneke. Allebei kregen zij tijdens hun zwangerschap corona. Hoe verliep de ziekte bij hen? En waren zij gevaccineerd?

“Het voelde bij mij gewoon als griep”

Lestari (37) kreeg corona in september 2020. Ze was toen net met zwangerschapsverlof en zwanger van haar eerste kindje.

“Een dag na mijn babyshower kreeg ik ineens coronaklachten. Hoofdpijn, een drukkend gevoel op mijn neus, koortsig. Ik deed meteen een test en die was inderdaad positief.

In paniek

In eerste instantie was ik vooral in paniek. Zou het geen invloed hebben op mijn kindje? In die tijd was er nog niet zoveel bekend over de gevolgen van corona voor zwangere vrouwen en hun baby’s. Inmiddels weten we een stuk meer. Ik belde mijn verloskundige en die stelde me gerust. Maak je geen zorgen en blijf binnen, zei ze. Dat was ook de boodschap van de GGD. Alleen als ik heel ziek zou worden, moest ik bellen.

Dat was gelukkig niet het geval. Ik ben ongeveer tien dagen ziek geweest. Een paar dagen na mijn positieve test verloor ik ook mijn reukvermogen. Maar verder voelde het gewoon als griep. Ik had een milde versie van corona, volgens mij.

Goed nadenken over vaccinatie

Ik kreeg corona ruim voordat vaccinatie een optie was. Inmiddels ben ik volledig gevaccineerd. Ik hoefde maar één prik, omdat ik al corona had gehad. Als ik zwanger was geweest rond dezelfde periode als dat ik mijn vaccinatie kreeg, zou ik er wel extra bij stilgestaan hebben. Hoe verstandig is zo’n vaccin? Wat is er bekend over de gevolgen voor een ongeboren kind? Het is toch allemaal best nieuw…

Uiteindelijk zou ik me waarschijnlijk wel hebben laten vaccineren. Er is zoveel onderzoek naar gedaan. Maar ik snap zeker dat zwangere vrouwen twijfelen.”

“Het scheelde weinig of ik was in het ziekenhuis beland” 

Hanneke (31) kreeg in mei 2021 voor de tweede keer corona. Ze was toen zo’n twintig weken zwanger van haar eerste kind.

“Als je zuurstofsaturatie onder de 90 procent komt, moet je naar het ziekenhuis. Bij mij schommelde het telkens rond de 91 procent. Het scheelde dus weinig of ik lag in het ziekenhuis. De huisarts kwam bijna elke dag langs om mijn zuurstof te meten.

Heel benauwd

Het begon bij mij met verkoudheid. Daarna ging het snel bergafwaarts. Ik werd grieperig, was enorm moe en continu benauwd. Mijn sneltest was hartstikke positief. Net als de PCR-test die ik daarna deed.

Een volle week voelde ik me heel slecht. Toch wilde ik absoluut niet opgenomen worden. Mijn vriend was namelijk ook positief getest en zou niet mogen langskomen als ik in het ziekenhuis lag. Andere familieleden ook niet. Dan lag ik daar alleen op een kamer aan de beademing, in een onbekende omgeving. Dat zag ik niet zitten.

Goede begeleiding

Paniek voelde ik gelukkig niet per se. Dat ligt niet in mijn aard. Ik ben best nuchter en bekeek de situatie per dag. Bovendien stond ik onder goede controle van mijn huisarts. En ik voelde mijn kindje gewoon schoppen. Wel hield ik mijn temperatuur goed in de gaten. Als die boven de 38 graden komt, kan de koorts schadelijk zijn voor het kind. Dus checkte ik mijn temperatuur ieder uur en slikte ik paracetamol om de koorts te verlagen.

Langzaam krabbelde ik weer op. Ik heb bewust de tijd genomen om aan te sterken. In het begin was zelfstandig douchen al zwaar. Veel mensen pakken hun leven meteen weer op, zodra ze zich ook maar iets beter voelen. Dat leek mij niet verstandig, al helemaal niet als zwangere vrouw.

Geen vaccinatie

Ik ben niet gevaccineerd tegen corona. In mei kregen zwangere vrouwen nog geen voorrang. In de 30e week van mijn zwangerschap heb ik wel een kinkhoestvaccinatie gehaald. Daarna dacht ik: laat ik maar even wachten met dat coronavaccin. Twee grote vaccinaties in korte tijd leek me geen goed plan. Hoe zou mijn lichaam reageren? En dat van mijn kindje? Bovendien heb ik al twee keer corona gehad, dus ik denk dat ik inmiddels genoeg antistoffen heb.

Net voor de tweede coronabesmetting had ik ook last van netelroos, als gevolg van een allergische reactie. Ik denk dat mijn lichaam daarom zo heftig reageerde op die tweede besmetting. Mijn immuunsysteem heeft toch een dubbele klap gehad. Daarom vind ik het belangrijk om mijn verhaal te vertellen. Zodat andere vrouwen een goed beeld kunnen vormen.

Bewust van het gevaar

De ene vrouw wordt totaal niet ziek van corona, de andere wel. Wees je er bewust van dat het niet voor iedereen een “licht griepje of verkoudheid” is. Je kunt er een flinke klap van krijgen, hoe goed je gezondheid ook is. Kijk maar naar mij. En dan mag ik nog van geluk spreken dat ik er geen blijvende schade aan over heb gehouden.

Ik twijfel nog ik me op een later moment laat vaccineren. Ik ben niet voor, maar ook niet tegen. De enige reden om het te doen, zou zijn dat mijn baby een extra shot antistoffen krijgt. Tegelijkertijd denk ik dat je ook andere preventieve maatregelen kunt nemen om te zorgen dat je niet zo ziek wordt van corona. Tuurlijk, je kunt niet voorkomen dát je het krijgt. Maar je kunt de mate waarin je het krijgt wel beïnvloeden, denk ik. Bijvoorbeeld door gezond te eten. Vooral als zwangere vrouw is dat belangrijk. Want het is en blijft een feit dat wij meer risico lopen.”

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs

Relevante artikelen

Alles van interviews