
Zorgstandaard Destigmatisering verbeterd
De zorgstandaard Destigmatisering is geëvalueerd en als actueel beoordeeld door vertegenwoordigers van beroeps-, branche-, patiënten- en naastenverenigingen. Wel was er ruimte voor verbetering op het gebied van leesbaarheid en praktische toepasbaarheid. Daarom is de standaard redactioneel aangepast: de kerninhoud blijft behouden, maar de tekst is toegankelijker gemaakt voor zorgverleners en patiënten. Voor ondersteuning bij het toepassen van de zorgstandaard en het creëren van bewustwording zijn onder andere beeldmateriaal, interviews en een lied beschikbaar.
90% van de mensen voelt schuld of schaamte over psychische klachten
Het praktijkonderzoek van Akwa GGZ benadrukt het belang van aandacht voor destigmatisering. Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de patiënten zich soms of regelmatig schuldig of beschaamd voelt over hun psychische klachten. Desondanks wordt dit onderwerp in meer dan de helft van de behandelingen niet besproken.
Ondersteuning in de praktijk
Om patiënten, ggz-professionals en organisaties te ondersteunen bij het toepassen van de zorgstandaard en bewustwording te creëren, is er een campagnepagina met informatie en hulpmiddelen. Teams van ggz-professionals kunnen een kosteloze GGZ Team Talk aanvragen waarin zij onder begeleiding van een expert knelpunten bespreken en kennis uitbreiden.
Ook is er informatiemateriaal beschikbaar waarin stigma vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. In interviews komen onderwerpen aan bod zoals de gevolgen van stigma, de impact van zelfstigma en praktijkvoorbeelden. In het interview ‘Taal doet ertoe’ staat het gebruik van destigmatiserende taal op de website van GGz Breburg centraal.
Beeldmerk: van stigma naar sterkte
Organisaties die aandacht willen besteden aan dit thema kunnen gebruik maken van het speciaal ontwikkelde beeldmerk. Het symboliseert de overgang van stigma naar sterkte en is een aanmoediging om anders te kijken: voorbij vooroordelen, labels en kaders. Door iemand echt te zien, zet je die persoon in zijn kracht. Ook heeft Daisz een lied geschreven over stigma vanuit het perspectief van patiënten en hulpverleners.