Zeeuwse politie komt om de dag in actie tegen gebruikers van flakka
21 februari 2024 om 12:30
< 1 min lezen

Zeeuwse politie komt om de dag in actie tegen gebruikers van flakka

De politie in Zeeland ziet het aantal incidenten door flakka-gebruikers toenemen. In zeven maanden tijd moesten agenten 115 keer optreden tegen een gebruiker van de zogenoemde zombiedrug die bijvoorbeeld diefstal pleegde, brandstichtte of spullen vernielde. Emergis Verslavingszorg in de provincie ziet ook meer verslaafden: chronische drugsgebruikers, maar ook startende gebruikers die flakka uitproberen en eraan vast komen te zitten. Dit meldt Omroep Zeeland.

In Zeeland en West-Brabant spelen vooral problemen met de extreem verslavende flakka, een goedkope designerdrugs die mensen onvoorspelbaar en soms agressief maakt. Agenten in Zeeland hebben in zeven maanden tijd om de dag moeten ingrijpen vanwege een flakka-gerelateerd incident. Vaak gaat het om agressief gedrag, diefstal, vernieling of brandstichting.

Onnatuurlijke bewegingen

Soms staat een flakka-gebruiker in een willekeurige tuin en kunnen bewoners geen contact met deze onbekende persoon krijgen. In andere gevallen zijn mensen van drukke wegen gehaald. In Amerika is flakka een stuk sterker en wordt daar een zombiedrug genoemd. Gebruikers gaan zich letterlijk als zombies gedragen. In Nederland is er volgens wijkagent Ralph de Block een minder zware variant. Desondanks kunnen deze heftige reacties veroorzaken. “Ik zie paranoïde gedrag, onnatuurlijke bewegingen en agressiviteit vanwege een delier. Dan zitten ze in hun eigen wereld.”

Flakka-verslaafde behandelen

Hoe behandel je een flakka-verslaafde? Volgens Emergis Verslavingszorg worden gebruikers van flakka hetzelfde behandeld als andere verslaafden, maar omdat er een grotere kans is op terugval is er vooral op het begin meer aandacht voor hun onberekenbaarheid en extreme verlangen om te gebruiken. Volgens verpleegkundig specialist Eveline van Eekelen is flakka heftiger dan cocaïne. De ‘craving’ ernaar is zeer groot en de symptomen ernstiger: mensen worden heel dun, krijgen longklachten en waanideeën.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03
    • GGZ

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41