Wat is lachgas, wat doet het met je en wat zijn de gevaren?
Lachgas is ontzettend populair onder jongeren. Het middel wordt vaak gebruikt in het uitgaansleven en is te koop in kroegen en nachtwinkels. De laatste jaren neemt het gebruik van lachgas snel toe, net als de gezondheidsproblemen die met het gebruik ervan gepaard gaan. Om die reden werkt de overheid op dit moment aan een algeheel verbod. Wat is lachgas, welke effecten heeft het en wat zijn de risico’s?
Lachgas (distikstofmono-oxide) is een geurloos gas dat meestal verkocht wordt in lachgaspatronen, slagroomspuiten of in lachgastanks. Het wordt gebruikt door in- en uit te ademen in een met lachgas gevulde ballon. Het effect treedt vrijwel onmiddellijk op. Het bewustzijn vertroebelt, de spieren ontspannen en de gebruiker voelt zich dronken en high. Het middel heeft ook een pijnstillende werking. Om die reden wordt het ook in medische setting gebruikt. De roes duurt ongeveer 1 tot 5 minuten.
Risico’s
In die korte duur schuilt ook het gevaar. Omdat de roes zo kort duurt, nemen gebruikers vaak meerdere ballonnetjes op een avond. Overmatig gebruik van lachgas kan echter leiden tot verlamming en zenuwschade. Dit wordt veroorzaakt door een vitamine B12-tekort. Dit kan zelfs bij eenmalig gebruik al gebeuren bij mensen die al een licht B12-tekort hebben. Gebruikers kunnen het B12-tekort na gebruik aanvullen, maar er zijn geen aanwijzingen dat het helpt om tijdens het gebruik vitamine B-12 te slikken. Verder zijn er gevallen bekend waarbij jongeren ernstig letsel opliepen, zoals bevriezingsletsel en diepe wonden. Ook leidt het gebruik van lachgas in het verkeer vaak tot ongelukken. De campagne ‘Rij Ballonvrij’ heeft als doel om het lachgasgebruik achter het stuur onder jongeren tegen te gaan.
Horeca
Horecaondernemingen verdienen goed aan de verkoop van lachgas. De prijs van een ballon ligt tussen de 2 en 3 euro. In winkels ligt de prijs lager. Lachgaspatronen die in slagroomspuiten gebruikt worden, kosten tussen de 30 en de 60 cent per patroon.
Verslaving
Het is nog niet zo lang bekend dat lachgas verslavend is. Het aantal lachgasverslaafden neemt echter snel toe. Behandelingen blijken nauwelijks effect te hebben, want een grote groep patiënten heeft al snel een terugval.
Verbod
Lachgas is nu nog niet verboden, althans niet landelijk. In sommige gemeenten is er al een lachgasverbod. Momenteel valt lachgas onder de Warenwet. Dit jaar wordt het middel waarschijnlijk nog opgenomen in de Opiumwet. Er wordt al langere tijd aan een verbod gewerkt. In België is lachgas al verboden.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Trimbos Instituut, Drugsinfo.nl