Wachtlijsten psychische jeugdzorg blijven aanhouden
Instellingen die psychische hulp aan kinderen bieden, verwachten geen afname van de wachtlijsten die er momenteel zijn. De kinderen die hulp nodig hebben, moeten daar nu te lang wachten. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Nederland onder 27 zorginstellingen, meldt het Algemeen Dagblad.
Tweederde van de zorginstellingen verwacht ook in de tweede helft van dit jaar dat er wachtlijsten zijn. Volgens hen is de vraag groter dan de door gemeente ingekochte hoeveelheid zorg. GGZ Nederland denkt dat sommige gemeenten nog langere wachtlijsten moeten hanteren, waardoor zelfs opnamestops dreigen. “De wachtlijsten groeien en groeien”, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. “Niet alleen voor nieuwe gevallen die zich melden bij een instelling, maar ook bij de gemeente als opnieuw vastgesteld moet worden hoeveel hulp een kind nodig heeft. Er zijn kinderen die al 3 maanden op zo’n gesprek wachten.”
Uit het onderzoek van GGZ Nederland blijkt de overheveling van jeugdzorg naar het Rijk de voornaamste oorzaak van de wachtlijsten. De overheveling gaat gepaard met een bezuiniging en veroorzaakt daardoor een administratieve puinhoop. Ook hebben instellingen te maken met verschillende gemeenten, die elk hun eigen eisen stellen. Daardoor is er veel variatie in administratieve processen. GGZ Nederland pleit daarom snel een eenduidig beleid, zodat de druk op de administratie niet ten koste gaat van de zorg.
© Nationale Zorggids