Vrouw krijgt 1 jaar cel en tbs na mesaanval bij huisartsenpost
21 oktober 2024 om 10:17
< 1 min lezen

Vrouw krijgt 1 jaar cel en tbs na mesaanval bij huisartsenpost

Een 31-jarige vrouw uit Zeist is veroordeeld tot 1 jaar cel en tbs met dwangverpleging na een reeks geweldsincidenten, waaronder een aanval op een vrouw in een rolstoel bij een huisartsenpost in Nieuwegein. De rechtbank Midden-Nederland achtte haar schuldig aan pogingen tot zware mishandeling, mishandeling en brandstichting. Ze bleek al langer te kampen met psychotische toestand. Dit meldt Rechtspraak.nl.

In de nacht van 10 op 11 september 2023 stichtte de vrouw brand in haar woning en vernielde ze spullen. Daarna werd ze naar de huisartsenpost in Nieuwegein gebracht vanwege haar mentale toestand. Opvallend is dat ze daar alleen werd achtergelaten. Daar viel ze onverwacht een vrouw in een rolstoel aan met een mes maar gelukkig werd zij niet geraakt. Haar zoon en een beveiliger schoten te hulp, waarbij beiden lichte verwondingen opliepen. De aangevallen vrouw overleed later aan een ruiterembolie, een vorm van longembolie, maar deskundigen konden niet met zekerheid vaststellen dat de aanval de directe oorzaak van haar overlijden was.

Stekende bewegingen en mishandeling

De verdachte gaf toe dat ze bewust probeerde op de vrouw in te steken. Beelden van beveiligingscamera’s en ooggetuigenverklaringen bevestigden haar poging. De zoon van het slachtoffer werd uiteindelijk wel in zijn hand gestoken, en ook een beveiliger raakte gewond. Hoewel de vrouw niet door het mes werd geraakt, kan niet worden uitgesloten dat haar vluchtpoging heeft geleid tot het loskomen van een bloedstolsel in haar been, wat uiteindelijk tot haar dood leidde. Een ruiterembolie kan namelijk spontaan optreden. Er is op dit moment onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor het ontstaan van een ruiterembolie door onverwachte bewegingen.

1 jaar cel en tbs

De rechter legde de vrouw 1 jaar gevangenisstraf en tbs op, in plaats van de geëiste 2 jaar. Dit vanwege haar verminderde toerekeningsvatbaarheid. Er werd geconcludeerd dat snel starten met behandeling belangrijker was dan een langere celstraf. Ook valt de straf lager uit omdat de rechter het niet bewezen acht dat dood van de vrouw is veroorzaakt door de poging tot zware mishandeling van de dader.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
  • rechtszaak ggz
    • GGZ

    Gebrek aan zorg dwingt vrouw wekelijks op het spoor: wie is verantwoordelijk?

    Vandaag om 10:10
    • GGZ

    Laatste Wil denkt dat zelfdodingscapsule Sarco echt een gedoogkans heeft

    Gisteren om 16:29