Vluchteling met psychisch probleem niet altijd in beeld bij ggz
Vluchtelingen met psychische problemen zijn niet altijd in beeld bij instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Nieuwe bewoners in asielzoekerscentra worden door de huisarts uitgenodigd voor een gesprek, maar zijn daartoe niet verplicht. Daardoor kan het voorkomen dat iemand met een psychische stoornis niet in beeld is bij zorgprofessionals. Deze persoon kan een probleem zijn voor zichzelf, of voor de samenleving. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA) denkt dat iedereen op een gegeven moment wel voor een intake op gesprek is geweest. Dat is echter niet vast te stellen, en ook niet te voorkomen. “Ook in het leven buiten de azc’s glippen er in de normale samenleving mensen door het net. Honderd procent dichttimmeren kan niet in een samenleving als de onze”, zegt Jessica Winkelhorst van zorgverzekeraar Menzis. Deze beheert de GCA’s in opdracht van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA).
Uit recent onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 13 tot 25 procent van de vluchtelingen in Nederland met een posttraumatische stressstoornis of depressie kampt. Deze groep patiënten lijkt voornamelijk alleen een gevaar voor zichzelf te zijn. Psychische problemen leiden volgens psychiater Kees Laban zelden tot geweld. Maar zelfdoding asielzoekers is twee keer zo hoog als onder de algemene bevolking. De psychiater onderzocht asielzoekers en daaruit bleek dat onzekerheid over hun verblijfstatus hen vaak zieker maakt dan de trauma’s die zij hebben meegenomen uit hun vaderland.
Door: Redactie Nationale Zorggids