Veel topsporters hebben sportgerelateerde stress
Uit onderzoek van Amsterdam UMC in samenwerking met NOC*NSF blijkt dat veel topsporters van TeamNL kampen met sportgerelateerde stress. Bijna 75 procent van de 156 ondervraagde topsporters zegt hier last van te hebben. Dit komt ook voor bij 41 procent van de 95 ondervraagde topcoaches. Hoewel er volgens de sporters en coaches over gepraat kan worden, mag er meer aandacht voor psychische klachten komen binnen TeamNL. Sporters en coaches met klachten weten ook niet altijd waar ze met hun klachten terechtkunnen. Dit meldt NOC*NSF.
Voormalig profvoetballer en huidig medisch specialist Vincent Gouttebarge bij het Amsterdam UMC noemt de resultaten van het onderzoek vergelijkbaar met die van niet-atleten. Ook komen de resultaten overeen met andere studies onder topsporters wereldwijd, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. “Daar kijken ze ook naar hoe TeamNL de mentale begeleiding vorm en inhoud geeft.”
Hoge druk in de topsport
Overigens komen sportgerelateerde stress en ongunstig alcoholgebruik vaker voor in Nederland dan in andere landen. Eefje Raedts van NOC*NSF noemt dit geen verontrustend resultaat, maar zegt dat haar organisatie het wel een belangrijk onderwerp vindt. Immers, er is een relatie tussen alcoholgebruik en mentaal welzijn, en het effect van alcohol op sportieve prestaties. “De hoge druk in de topsport kan een rol spelen; alchohol kan een regulerende functie hebben. De sociale context is ook een factor”, zegt Raedts. Daarmee doelt ze op hotelbars waar topsporters tijdens toernooien en langdurige trainingskampen samenkomen.
Meer aandacht nodig voor mentale gezondheid
De aandacht voor de mentale gezondheid en begeleiding als het even niet zo goed gaat kan volgens topsporters en -coaches beter. Hoewel ze open kunnen zijn over hun klachten, is er ruimte voor meer aandacht voor mentale gezondheid en weerbaarheid.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky