14 maart 2014 om 16:04
< 1 min lezen

Universiteit Leiden onderzoekt sociale angst

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft op enig moment in zijn leven last van verlegenheid. Aan de Universiteit van Leiden loopt momenteel een grootschalig familieonderzoek naar extreme verlegenheid. Dat meldt Spitsnieuws.

Het onderzoek heeft als doel om te achterhalen waardoor iemand een sociale angststoornis ontwikkelt. ‘Als we weten waar die kwetsbaarheid voor sociale angst precies in zit, kunnen we uiteindelijk preventieve behandelingen ontwikkelen, zodat we weten wat we moeten doen om te voorkomen dat een kind een sociale angststoornis ontwikkelt zoals zijn ouder’, zegt onderzoeker Janna Marie Hoogendam.

Tot nu toe zijn er drie families onderzocht. De familieleden, waarvan minimaal één persoon lijdt aan verlegenheid of angstklachten, worden getest met vragenlijsten, interviews en MRI- en EEG-scans. De onderzoekers kijken onder meer naar de structuur van het brein. ‘Maar we onderzoeken ook hoe het brein functioneert als mensen, terwijl ze in de scanner liggen, bepaalde taken doen die iets te maken hebben met sociale situaties’, zegt Hoogendam. ‘Dan kijken we hoe bepaalde hersengebieden daarop reageren, hoe actief ze zijn en hoe ze met elkaar verbonden zijn.’

Er zijn nog negen andere families nodig voor het onderzoek.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • GGZ

    Vigo Groep in 2024: dit gebeurde er allemaal

    27 december 2024 om 11:00