3 september 2013 om 10:53
< 1 min lezen

Trauma’s kunnen mogelijk uit het geheugen worden gewist

Zowel de structuur als het functioneren van het brein van patiënten met posttraumatische stressstoornis (ptss) blijkt te veranderen wanneer zij zich traumatische gebeurtenissen herinneren. Volgens promovendus Martin Kroes van de Radboud Universiteit in Nijmegen is het met de juiste techniek mogelijk deze emotionele herinneringen permanent te veranderen of zelfs te wissen. Dat meldt Volkskrant.

Het doel van Kroes is om patiënten met ptss te verlossen van de heftige emotionele reacties die veroorzaakt worden door een trauma. Mensen met ptss ervaren voortdurend dreiging en angst, ook wanneer er niets aan de hand is. Volgens Kroes is het mogelijk om de herinnering aan de traumatische gebeurtenis los te weken van de emotie, of zelfs de hele herinnering te wissen. Door herinneringen eerst op te roepen en vervolgens het opslagproces te verstoren, lukte het Kroes om bij proefpersonen herinneringen deels uit te wissen. Zijn bevindingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe psychiatrische behandelingen.
 
In het onderzoek leerde Kroes depressieve proefpersonen twee emotioneel beladen verhaaltjes over een fataal ongeluk en over een ontvoering. Vervolgens haalde hij een week later de herinnering aan een van de twee verhalen weer op, waarna de proefpersonen een stroomschokje door het hoofd toegediend kregen. De elektroshocks maakten deel uit van een behandeling die de proefpersonen al ondergingen. Een controlegroep van depressieve personen die geen elektoschokken kregen toegediend bleken zich het meest te herinneren van het opgehaalde verhaal. De elektroschokgroep gaf niet meer goede antwoorden op vragen over het verhaal dan de gokkans, terwijl het andere verhaal goed bewaard was gebleven. Volgens Kroes is dit een bewijs dat herinneringen uitwisbaar zijn.
 
Van een praktische toepassing van de techniek is volgens Kroes en diens promotor Guillén Fernandez nog lang geen sprake. Elektroschoktherapie is een zwaar middel dat alleen wordt ingezet bij ernstige depressie. Voor nu ligt de winst vooral in het bewijs dat idee zou kunnen werken, aldus Fernandez.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03