Stoptober: voor wie, hoe werkt het en waarom?
1 oktober 2024 om 09:31
4 minuten lezen

Stoptober: voor wie, hoe werkt het en waarom?

Stoptober is een jaarlijks terugkerende campagne in Nederland die rokers aanmoedigt om 28 dagen lang te stoppen met roken, met als doel om blijvend te stoppen. De naam ‘Stoptober’ is een combinatie van ‘stoppen’ en ‘oktober’, de maand waarin de campagne standaard plaatsvindt. Het initiatief begon in 2014 en is sindsdien uitgegroeid tot een succesvol programma dat jaarlijks duizenden mensen helpt hun sigaretten- en tabaksverslaving achter zich te laten. In dit artikel lees je wat Stoptober is, voor wie, waarom je mee zou doen en op welke manieren je kunt stoppen met roken. 

Wat is Stoptober?

Stoptober is gebaseerd op het idee dat als je 28 dagen stopt met roken, de kans groot is dat je definitief stopt. Volgens onderzoekers duurt het gemiddeld 28 dagen om een gewoonte te doorbreken, wat Stoptober tot een ideaal moment maakt om aan deze uitdaging te beginnen. De campagne biedt deelnemers een uitgebreide ondersteuning via een app, sociale media, en online community’s waarin zij ervaringen kunnen delen en elkaar motiveren. Zo zegt het Trimbos-instituut, een vooraanstaand Nederlands kenniscentrum op het gebied van geestelijke gezondheid en verslaving, dat “sociale steun en een gevoel van saamhorigheid vaak cruciaal zijn voor het succesvol stoppen met roken.”

Voor wie is Stoptober?

Stoptober is bedoeld voor iedere roker die wil stoppen: voor de mensen die er dagelijks een hele pak doorheen jagen én voor de gelegenheidsrokers. De campagne richt zich op een brede doelgroep, van jongeren tot ouderen, en biedt ondersteuning die past bij verschillende stadia van verslaving. Voor mensen die al langer proberen te stoppen maar het moeilijk vinden, biedt Stoptober de motivatie van een landelijke campagne, terwijl voor nieuwe stoppers het gezamenlijke karakter van Stoptober vaak een sterke stimulans is om de eerste stap te zetten. Zo stelt het Longfonds: “Voor veel rokers is het idee dat je niet alleen stopt, maar samen met duizenden anderen, een belangrijke motivatie om door te zetten.”

Hoe werkt Stoptober?

Stoptober draait om het principe van een gezamenlijke aanpak. In de eerste plaats kunnen deelnemers zich registreren via de Stoptober-app, die hen gedurende de 28 dagen ondersteunt met tips, motivatie en dagelijkse updates over hun voortgang. De app houdt bij hoeveel sigaretten je níet hebt gerookt, hoeveel geld je hebt bespaard, en welke gezondheidsvoordelen je ervaart, zoals verbeterde longfunctie en een lager risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast is er een online community actief op sociale media zoals Facebook en Instagram, waar deelnemers hun ervaringen delen en elkaar ondersteunen. Deelnemers kunnen vragen stellen, hun successen vieren of steun zoeken wanneer ze het moeilijk hebben.

“Mensen die samen stoppen, hebben een grotere kans van slagen, omdat ze elkaar helpen door de moeilijke momenten heen te komen”, aldus Trimbos-instituut dat een steunnetwerk essentieel noemt. Ieder jaar doen bekende Nederlanders mee aan Stoptober om mensen te motiveren om te stoppen met roken, met het idee dat ze het sámen met hen doen. 

Effectief stopepn met roken

Stoppen met roken is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Het belangrijkste is om goed voorbereid aan de slag te gaan. Enkele tips die tijdens Stoptober en daarna helpen om succesvol te stoppen:

  1. Stel een duidelijke datum: kies een vast moment om te stoppen, zoals de start van Stoptober, en hou je daaraan.
  2. Maak een plan: bedenk hoe je gaat omgaan met moeilijke momenten. Wat ga je doen als je trek krijgt in een sigaret? Een glas water drinken, een korte wandeling maken of even een ademhalingsoefening doen kan helpen. Vergeet ook niet het telefoonnummer van de gratis Stoplijn te noteren (0800-1995), waar medewerkers klaarstaan om je door de moeilijke momenten te loodsen. 
  3. Zoek ondersteuning: praat met vrienden, familie of collega’s over je voornemen om te stoppen. Laat hen weten dat je hun steun nodig hebt, vooral in moeilijke momenten. Misschien wil iemand wel met je meedoen? 
  4. Gebruik hulpmiddelen: naast de Stoptober-app zijn er ook andere hulpmiddelen beschikbaar, zoals nicotinevervangende middelen of begeleiding van een professional. Het Nederlands Huisartsen Genootschap benadrukt dat “een combinatie van begeleiding en nicotinevervangers of medicijnen de kans op succes verdubbelt”.
  5. Blijf positief: focus op de voordelen van het stoppen. Denk aan de gezondheidsvoordelen, het geld dat je bespaart en het goede voorbeeld dat je geeft aan de mensen om je heen.
  6. Meer tips vind je op de pagina Stoptober Tips.

Hulp bij stoppen met roken vergoed

Wil je een langdurig programma van 1 jaar volgen om te stoppen met roken? Dan krijg je dat vergoed via de basisverzekering. De programma’s maken gebruik van bewezen effectieve methoden zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100 procent en er zit geen eigen risico aan vast. Wel moet het programma zijn aangesloten bij je zorgverzekeraar. Menzis vergoedt bijvoorbeeld de sessies bij Sine Fuma, WeQuit en MediPro. Bij DSW heb je vrije artsenkeuze. Controleer vooraf goed of jouw programma van voorkeur wel vergoed wordt.

In bepaalde gevallen kun je medicijnen op recept, nicotinekauwgom of nicotinepleisters ook vergoed krijgen. Mits dit gepaard gaat met begeleiding. Om in aanmerking te komen voor vergoeding, is het verstandig om eerst contact te zoeken met de huisarts of een geregistreerde coach.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03