Steeds meer Nederlanders verslaafd aan slaappillen
Zeker 1,3 miljoen mensen in Nederland slikken pillen tegen hun slaapproblemen. Volgens verslavingsartsen raken in ons land steeds meer mensen verslaafd aan die pillen. Specialisten denken ook niet dat slaapmedicatie de oplossing is voor slaapproblemen. Slaaptherapie, een vorm van gedragstherapie, zou een beter middel zijn tegen de kwaal. Dit meldt BN de Stem.
De meeste mensen met slaapproblemen die hiervoor bij de huisarts aankloppen, krijgen benzodiapine voorgeschreven. In 2022 gebruikten 1.326.000 patiënten een pil voor slaapproblemen. Het aantal gebruikers nam voor 2020 af, maar sindsdien is die afname gestagneerd. Over het algemeen luiden de adviezen dat mensen met slaapproblemen geen medicijnen moeten krijgen. Gaat het om kortdurende slaapproblemen, dan kan een voorschrift voor een pilletje voor enkele dagen geen kwaad, maar verslaving ligt op de loer bij langdurig gebruik.
Gedragstherapie bij slaapproblemen
Huisartsen hebben vaak geen goed alternatief voorhanden, denkt hoogleraar Annemieke van Straten. Mensen gaan pas laat naar hun arts toe en verzoeken uit pure wanhoop dan ook de pilletjes. Dat is prima voor kortere tijd, “maar je ziet dat er toch vaak herhaald wordt”. En omdat ze daarna niet meer kunnen stoppen met de medicatie, moeten ze naar een verslavingsarts. Meer dan duizend mensen moesten hier de afgelopen jaren voor in therapie.
Het probleem met stoppen met medicatie, is dat ze ook weer slaapproblemen krijgen. “Daar moeten ze doorheen”, zegt voorzitter Peter Vossenberg van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland uit. Hij denkt dat gedragstherapie de oplossing kan zijn voor een grote groep mensen, maar dat kost wel meer tijd en geld. Het is geen kant-en-klare oplossing, maar wel eentje die bij huisartsen meer onder de aandacht gebracht kan worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky