2 oktober 2023 om 10:02
< 1 min lezen

Steeds meer Nederlanders slikken zware, verslavende pijnstillers

Uit nieuwe data van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat steeds meer Nederlanders zware, verslavende pijnstillers nemen. In 2022 is het aantal mensen die opioïden gebruikten met vijftigduizend toegenomen, wat het aantal op 1,1 miljoen mensen brengt. Hierbij gaat het om zware pijnstillers als oxycodon. Dit meldt Skipr.

De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zijn bezorgd om de toename. Volgens hen is het van belang om kritisch te beoordelen of deze pijnstillers noodzakelijk zijn. “Hoe meer mensen deze middelen krijgen, hoe groter de groep die eraan verslaafd kan raken.”

Onduidelijkheid

Het IVM weet niet wat de oorzaak is van de grote toename in de laatste paar jaren. Wel ziet apothekersvereniging KNMP dat opioïden nu veel voorgeschreven worden. Dit komt doordat veel operaties worden ingehaald na de coronapandemie en deze medicijnen worden vaak meegeven bij de nazorg. Toch zien verslavingsartsen steeds meer mensen met een ernstige opioïdenverslaving.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41