‘Slaapwandelen genetisch bepaald’
Tweederde van de kinderen van wie beide ouders slaapwandelen, gaan dat zelf ook doen. Als de ouders niet slaapwandelen, dan heeft slechts 23 procent van de kinderen last van de slaapstoornis. Dat blijkt uit onderzoek van het Sacre-Coeur ziekenhuis in Canada, meldt NU.nl.
“Onze bevindingen laten een sterkte genetische invloed zien bij slaapwandelen en ook bij nachtangsten”, zegt onderzoeker Jacques Montplaisir. Hij en zijn collega’s analyseerden gegevens van bijna 2.000 kinderen in Canada. Daaruit kwam ook naar voren dat 56 procent van de kinderen tussen de ander half en dertien jaar af en toe nachtangsten had. Nachtangsten kenmerkt zich door schreeuwen en slaan of schoppen in de slaap.
Slaapwandelen verdwijnt vaak weer tijdens de adolescentie, maar er zijn ook nog volwassenen die slaapwandelen. 47 procent van de kinderen die één slaapwandelende ouder heeft, doet dit ook en 62 procent van de kinderen wandelt in de slaap als beide ouders hetzelfde doen.
“Ouders die in het verleden slaapwandelaars waren, zeker als ze alle twee slaapwandelen, kunnen er vanuit gaan dat hun kind ook gaat slaapwandelen. Het is dus belangrijk om voorbereidingen te treffen,” aldus Montplaisir.
© Nationale Zorggids