‘Psilocybine veelbelovend tegen depressie, maar meer onderzoek is nodig’
Onderzoekers die psilocybine als behandeling tegen depressie en trauma hebben onderzocht zijn veelal enthousiast over de resultaten. De meest recente studie die hiernaar is gedaan door Harvard Medical School laat nogmaals het langdurige effect van psilocybine op de hersenen zien. Maar neurowetenschapper en psychedelica-onderzoeker Michiel van Elk benadrukt dat er meer onderzoek nodig is naar het middel voordat het daadwerkelijk wondermiddel genoemd kan worden. Ook wordt de effectiviteit van het psychedelicum veelal overschat, vindt hij. Dit meldt BNNVARA.
Volgens Van Elk heeft de overschatting onder meer te maken met de selectie van deelnemers binnen de onderzoeken naar psilocybine. Patiënten hebben vaak al positieve ervaringen met psychedelica en zijn wanhopig op zoek naar een oplossing tegen hun depressie. “Dat zorgt ervoor dat de eerste bevindingen leiden tot een overschatting. Niet iedereen is dus evenveel gebaat bij behandeling met psilocybine.
Kansen en risico’s
De positieve effecten zijn onder meer verlichting van kwellende gedachten, het verkrijgen van nieuwe inzichten en het komen tot emoties waar patiënten anders niet komen. Psilocybine helpt patiënten veelal bij het openstaan voor gedachten en impulsen die ze anders hadden genegeerd. Tegelijkertijd zijn mensen met psychische klachten meteen ook de kwetsbaarste groep voor deze behandeling, wat het risico op verdere complicaties vergroot. Zo kan get psychedelicum negatieve gevoelens juist versterken. Onderzoekers vinden het daarom belangrijk dat het middel in een veilige therapeutische omgeving wordt onderzocht, inclusief intensieve begeleiding.
Lees ook: Verslavingsinstanties kritisch op Instagrampost Katja Schuurman
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky