Ook psychologen zijn kritisch op resultaatgerichte vergoeding Menzis
Ook psychologen zijn kritisch op het plan van Menzis om depressiebehandelingen te vergoeden op basis van resultaat. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) vindt niet dat depressies of angsten voorspelbaar genoeg zijn om te behandelen op basis van het behaalde resultaat, want zo’n genezingsproces lijkt in het niets op een gebroken been. Waar je voor een gebroken been mogelijk een standaard behandeltraject kunt ingaan, is een depressie bij ieder mens anders. Dat meldt NU.nl.
Omdat een depressie zich bij ieder mens anders uit, vreest men voor het vergoeden op basis van resultaat. “Dat resultaat kun je niet zomaar objectief meten en kan kort na de behandeling alweer anders zijn. Terugvallen komen bij depressies veel voor”, licht NIP-bestuurslid Hans Koot toe. Hij vreest ervoor dat instellingen behandelingen zullen afrafelen en langere wachttijden zullen hanteren.
Menzis zegt de nieuwe financieringswijze alleen toe te passen bij behandeling aan patiënten met een lichte depressie of angststoornis. Patiënten die naar verwachting binnen een jaar klaar zijn met hun behandeling. Volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar zullen instellingen de zwaardere patiënten niet vermijden. “Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en die wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat.”
Hoogleraar Pim Cuijpers ziet voor- en nadelen in de nieuwe financieringswijze van Menzis. Enerzijds denkt hij dat de zorg zo efficiënter wordt, maar anderzijds vreest hij – net als de psychologen –dat instellingen sneller voor de ‘makkelijke patiënt’ kiezen. Om het plan van Menzis succesvol te maken, zijn echter wel meer protocollen nodig voor patiënten die geen vooruitgang boeken. En moeten moeten behandelingen aangeboden worden die bewezen effectief zijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids