Onlinetherapie steeds populairder
(ANP) Digitale therapie is razend populair. Het aantal Nederlanders dat bij depressie, angststoornissen of stemmingswisselingen hulp krijgt van een onlinetherapeut is dit jaar met 85.000 patiënten gestegen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Zeker 285.000 Nederlanders klopten in 2015 aan bij de twee in 2008 opgerichte marktleiders in digitale therapie, het Amsterdamse Minddistrict en het Utrechtse IPPZ. Vorig jaar maakten ‘nog maar’ 200.000 mensen gebruik van therapie via de computer of hun mobiel afgewisseld met face-to-face-gesprekken. Dat is een groei van 42,5 procent.
Voorheen moest je volgens IPPZ-oprichter Joris Molenaar vaak weken wachten op je eerste gesprek. ”Nu start je direct online met je intake. Dat bespaart 30 minuten per cliënt, die daardoor ook nog eens beter en sneller geholpen wordt.” Zijn bedrijf groeit als kool. ”5 Jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik zei dat onlinetherapie de toekomst had. Nu sluiten wij per maand gemiddeld 20 procent nieuwe gebruikers aan. In 2014 was dat 14 procent per maand.”
Hoogleraar van eMental-Health van de VU Amsterdam, Heleen Riper, waarschuwt voor de risico’s. ”Heel veel instellingen gaan met onlinetherapie aan de slag, maar we weten nog veel te weinig over de effectiviteit.” Riper pleit ervoor dat wordt uitgezocht welk deel van de behandeling online zou moeten en welk deel niet.