
Onderzoek naar fatale incidenten door mensen met verward gedrag
Drie inspecties starten een breed onderzoek naar ernstige en dodelijke incidenten waarbij mensen met verward gedrag verdachte of dader zijn. Vaak stonden zij onder behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), kregen zij hulp van de gemeente of hadden ze een justitiële achtergrond. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Een schrijnend voorbeeld is de dodelijke steekpartij in Nieuwegein op 1 februari, waarbij een 11-jarig meisje om het leven kwam. De verdachte vertoonde verward gedrag. Dit incident krijgt binnen het onderzoek speciale aandacht.
Samenwerking gemeenten, zorg en justitie
Toezicht Sociaal Domein (TSD) voert het onderzoek uit, samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). De focus ligt op hoe gemeenten, zorgorganisaties en justitie samenwerken om tijdig hulp te bieden of in te grijpen als dat nodig is.
De inspecties maken zich zorgen. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat het niet altijd goed gaat bij de ondersteuning en begeleiding van mensen met verward gedrag. Nu kijken de toezichthouders naar structurele knelpunten en hoe de samenwerking tussen instanties kan verbeteren.
Steekincident Nieuwegein
Bij het onderzoek naar het steekincident in Nieuwegein zijn ook de betrokken ggz-instelling en andere organisaties meegenomen. Doel is om te achterhalen of de hulpverlening en signalering op tijd en adequaat waren. De uitkomsten moeten inzicht geven in hoe fatale incidenten in de toekomst beter kunnen worden voorkomen.