21 januari 2013 om 10:21
< 1 min lezen

Omstreden behandelmethode ernstige depressie krijgt voorlichtingsfilm

HAARLEM – Een nieuwe voorlichtingsfilm over Elektroconvulsietherapie (ECT), genaamd ‘Schokeffect’, ging afgelopen donderdag in première. In dertig jaar heeft deze omstreden behandelmethode voor ernstige depressie een metamorfose ondergaan en wordt nu toegepast in tal van ziekenhuizen. Het is de eerste film in twintig jaar over dit onderwerp, zo meldt GGZnieuws.nl.

ECT-behandelingen zijn bijzonder effectief, vooral voor ernstige depressies, zegt psychiater Anne-Marie van Dam. Bij een dergelijke behandeling krijgt de patiënt via elektroden op het hoofd enkele korte stroomstootjes toegediend. Hierdoor treedt een epileptische aanval op, die minimaal 20 seconden moet duren.

Na vier tot zes behandelingen zijn de eerste verbeteringen zichtbaar. Op welke manier ECT de hersenen beïnvloedt is niet precies bekend, maar het werkt, blijkt ook uit verhalen van twee patiënten die in de film aan het woord komen. “Ik heb patiënten wanhopig en jammerend zien binnenkomen en ze weer als herboren de deur uit zien gaan”, aldus Van Dam.

Van de enkele honderden patiënten die jaarlijks een ECT-behandeling krijgen, is er bij 60 tot 70 procent positief resultaat geboekt. Het blijft echter een uitdaging om geheugenverlies, dat een belangrijke bijwerking is van de behandelmethode, tegen te gaan.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Schorsing voor verpleegkundige die seks had en alcohol dronk met verslaafde patiënte

    Gisteren om 12:53
    • GGZ

    Toepassing hoogrisicobeleid ggz-instellingen heeft vaak schadelijke gevolgen

    Gisteren om 10:21