Nog altijd niet genoeg plekken voor beschermd wonen
Er zijn onvoldoende plekken voor passend beschermd wonen en wachtenden krijgen niet genoeg hulp bij het vinden van een geschikte plek. Uit onderzoek van MIND blijkt bovendien dat steeds meer mensen wachten op een geschikte woning in beschermd wonen. Dit meldt MIND.
Vooral op regionaal niveau gaat het regelmatig mis en sluit het aanbod niet aan op de vraag naar beschermd wonen. Regio’s hebben niet goed in kaart wat de behoefte is aan deze vorm van specialistische zorg, waardoor het regelmatig voorkomt dat iemand in een andere regio geplaatst wordt – met alle gevolgen van dien.
Meer behoefte aan beschermd wonen
Ongeveer 38.000 mensen woonden in 2021 in een vorm van beschermd wonen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dat er nu meer, omdat de vraag naar deze vorm van zorg toeneemt. Ook zijn er meer mensen die beschermd wonen nodig hebben dan uit cijfers blijkt. Een groep mensen raakt namelijk uit beeld en wonen hierdoor jarenlang bij hun ouders, raken dakloos of helemaal uit beeld van hulpverlening.
Lange wachtlijsten
Het is ook niet makkelijk om een passende plek voor hen te vinden, blijkt uit een peiling onder 166 deelnemers van het MIND ggz-panel die ervaring hebben met beschermd wonen. Zo’n 40 procent heeft geen passende woonplek met begeleiding. Vooral als iemand uit beeld raakt of er nog geen zorgverlening was, wordt het toenemende mate lastiger om een passende plek voor beschermd wonen te vinden. Gemeenten bieden weerstand, een startpunt vinden is bovendien lastig en wachtlijsten zijn ellenlang.
En omdat sommige mensen kampen met problemen die niet passen bij het regionale aanbod, krijgen ze een afwijzing voor beschermd wonen. Hun problemen zijn te licht óf juist te zwaar. Dan is er mogelijk sprake van een verslavingsproblematiek, dakloosheid of andere complexiteit, waardoor ze niet aan de criteria voor beschermd wonen voldoen. Sommige cliënten vinden de instelling die wél plek heeft niet geschikt voor hen. Door alle problemen bij deze zorgvorm, staan mensen soms jarenlang op de wachtlijst voor een woning. En door het gebrek aan passende zorg, verergeren problemen en ontstaat eenzaamheid, overbelasting en zelfbeschadigend gedrag.
Vraag en aanbod op elkaar aan laten sluiten
MIND roept daarom met spoed op om mensen die beschermd wonen nodig hebben, te ondersteunen bij hun zoektocht. Hierin spelen gemeenten, ggz-aanbieders en financiers een rol. Ook moet er meer begeleid wonen-aanbod komen en moet het regionaal aanbod aansluiten op de ondersteuningsbehoeften van mensen die beschermd wonen nodig hebben. Een passende plek buiten iemands eigen woonplek, kan juist destabilisatie tot gevolg hebben. Ervaringsdeskundigen verdienen een plek aan de regionale overlegtafels en vervolgonderzoek is tot slot nodig om goede informatie te verkrijgen.
Mensen die beschermd wonen krijgen hulp met dagelijkse activiteiten. Wanneer zij dat nodig hebben kunnen ze ook extra begeleiding krijgen. De locaties zijn er om cliënten voor te bereiden om zelfstandig wonen. Er zijn in Nederland 44 centrumgemeentes, grote gemeentes gebundeld met een aantal regiogemeentes die verantwoordelijk zijn voor beschermd wonen.