Vrijspraak voor ggz-verpleegkundige voor seks met tweede patiënte

Een ggz-verpleegkundige die in 2022 is veroordeeld voor seksueel misbruik van een vrouw die was opgenomen in een kliniek van GGZ WNB in Halsteren, is vrijgesproken voor het hebben van seks met een tweede patiënte. Volgens de rechtbank was er ten tijde van de seksuele relatie geen sprake meer van een behandelrelatie en overtrad de verpleegkundige zijn beroepsode niet. Dit meldt BN de Stem.

Kort voordat de patiënte aangifte van seksueel misbruik deed bij de politie, was de voormalig verpleegkundige al veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een beroepsverbod van 5 jaar voor het hebben van seks met een andere vrouw.

Onvoldoende bewijs

De verdachte en vrouw kwamen in september 2020 met elkaar in contact toen hij haar zelf toegebrachte verwondingen behandelde. Hij zou daarbij ook haar liezen en geslachtsdeel hebben aangeraakt. Volgens de rechtbank is hier onvoldoende bewijs voor. De beschuldiging van de vrouw dat ze op 5 oktober een boswandeling maakten en daarbij onder meer zoenden, wuift de rechtbank weg omdat de behandelrelatie al 3 weken daarvoor was beëindigd.

Vrijwillige seks

Ook op 19 december van dat jaar toen ze bij hem thuis kwam en daar seks met de verpleegkundige had, is door de rechtbank niet voldoende om hem een extra straf op te leggen. Immers, het slachtoffer zei zelf  dat de seks vrijwillig was. “Het feit dat de aangeefster achteraf een andere beleving heeft van de mate van afhankelijkheid is niet van doorslaggevende betekenis”, zo luidt het vonnis. Daarom spreekt de rechter hem vrij. Zijn beroepsverbod is nog zo'n 2,5 jaar geldig.

Lees ook: Ggz-verpleegkundige had seks met twee verschillende patiëntes 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky