De multidisciplinaire richtlijn voor angst- en dwangstoornissen is herzien, waarbij nieuwe wetenschappelijke inzichten en ervaringen van zorgprofessionals zijn toegevoegd. Een belangrijke verandering is dat cognitieve gedragstherapie (CGT) nu als eerste keuze wordt aanbevolen, zonder medicatie, tenzij er een ernstige bijkomende depressie is of de patiënt expliciet medicijnen wenst. Voorheen was er een keuze tussen CGT of medicatie, maar op lange termijn heeft CGT betere resultaten bij angst- en dwangstoornissen. Dit meldt Trimbos.
Nieuw is ook de aandacht voor specifieke behandelaanbevelingen voor kinderen, jeugdigen en ouderen, waarbij het levensloopperspectief is gebruikt. Verder zijn onderwerpen zoals de behandeling van bijkomende depressies en het afbouwen van medicatie verduidelijkt, evenals nieuwe behandelvormen zoals intensieve CGT, EMDR en neuromodulatie.
De richtlijn is herzien door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in samenwerking met andere professionals en patiëntenorganisaties, en gefinancierd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer