Zorginstituut pleit voor ‘samenredzaamheid’ in Wet langdurige zorg

Samenwerking tussen de formele en informele zorg is soms niet mogelijk vanwege de belemmeringen in de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarom pleit Zorginstituut Nederland voor aanpassing van de wet, zodat er in lokale gemeenschappen meer ruimte ontstaat om samen hulpvragen op te pakken. Gemeenschappen kunnen inzetten op ‘samenredzaamheid’ en hulpvragen met elkaar oplossen. Professionele zorg is hierdoor minder of pas later nodig en beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Ouderen, mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening die blijvend 24 uur per dag zorg over ondersteuning nodig hebben, hebben recht op zorg uit de Wet langdurige zorg. Deze groep mensen groeit en heeft meer zorg nodig, terwijl de personeelstekorten alleen maar toenemen. Nieuwe manieren van samenwerken tussen de formele en informele zorg, helpen deze problemen deels op te lossen maar de Wlz zit vooralsnog in de weg.

Zorg anders benaderen

Zorginstituut Nederland pleit voor het verleggen van de nadruk: van het individu en zelfredzaamheid naar samenredzaamheid en omzien naar elkaar. “Het anders organiseren van de zorg moet dit ondersteunen. Om passende zorg te versnellen is het belangrijk om de zorg anders te benaderen”, zegt bestuurslid Karin Tim van ZiN. Dit kan door een gelijkwaardige samenwerking aan te gaan tussen zorgprofessionals, zorgvragers en hun naasten of vrijwilligers. Zij moeten samen het gesprek aangaan en afspraken maken over passende hulp. Uitgangspunt is dat professionele zorg niet de eerste oplossing is, maar aan aanvulling op de zorg en ondersteuning die het informele netwerk biedt. De hulpvrager (en zijn of haar naasten) behoudt de controle.

Wlz aanpassen

Om landelijk navolging te kunnen geven op lokaal en regionaal succesvolle voorbeelden van zorgzame gemeenschappen, moet de Wlz aangepast worden. Zo zou bij indicatiestelling iemand sociale context meegenomen kunnen worden en moet zorg op andere manieren gefinancierd kunnen worden. De Wlz sluit zorg uit de Zorgverzekeringswet en Wet maatschappelijke ondersteuning nu uit, terwijl ook daar oplossing voor passende hulp en ondersteuning liggen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky