Jaarlijks wordt op 4 september wereldwijd de Dag van de Seksuele Gezondheid gevierd. Het evenement is opgezet door de World Association for Sexual Health (WAS). De dag is bedoeld om stil te staan bij seksuele gezondheid en welzijn. Tijdens deze dag wordt aandacht besteed aan het belang van seksuele voorlichting, gelijkheid in seksuele relaties en het recht van ieder individu op het gebied van seksuele gezondheid.
Wat is seksuele gezondheid?
Seksuele gezondheid gaat veel verder dan het voorkomen van soa’s of ongewenste zwangerschappen. Het omvat ook het recht op veilige, bevredigende en respectvolle seksuele relaties. Dit betekent dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om vrij keuzes te maken over hun eigen lichaam en seksualiteit, zonder angst voor geweld, discriminatie of schaamte. Seksuele gezondheid is enorm belangrijk in de maatschappij en er wordt nog altijd te weinig tijd aan besteed. In de afgelopen jaren is ook het aantal soa’s, vooral onder jongeren, aanzienlijk toegenomen.
Voorlichting enorm belangrijk
Een goede voorlichting over seksuele gezondheid is enorm belangrijk. Door een goede voorlichting kunnen mensen de juiste en verantwoorde beslissingen maken voor hen. Dit is van toepassing op jongeren, maar ook op volwassenen die wellicht seksualiteit opnieuw ontdekken. Daarom is het belangrijk dat voorlichting wordt gegeven, inhoudelijk kloppen en eerlijk zijn. Ook moet het toegankelijk zijn voor iedereen. In Nederland is seksuele voorlichting al erg gegroeid en een vast onderdeel van het onderwijs. Toch is dit in veel landen niet het geval. Daarom is de Dag van Seksuele Gezondheid in het leven geroepen. Er blijft namelijk altijd ruimte voor verbetering.
Het stigma rondom seksualiteit
Rondom seksuele gezondheid hangt nog altijd een stigma, dit moet doorbroken worden. Echter is dit een van de grootste obstakels op het gebied van seksuele voorlichting en gezondheid. Het voeren van open gesprekken over de seksuele gezondheid is nog niet compleet genormaliseerd. Door dit wel te normaliseren dragen we bij aan een samenleving waarin iedereen zich ondersteund en gehoord voelt voor hun seksuele keuzes. Het is belangrijk om onderwerpen te kunnen bespreken in een veilige omgeving.
Acties en initiatieven
Op de Dag van de Seksuele Gezondheid worden wereldwijd verschillende acties en initiatieven georganiseerd. Dit varieert van voorlichtingscampagnes en workshops tot discussies over seksuele gezondheid. Ook in Nederland wordt op veel plekken extra aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp. BNNVARA en Spuiten en slikken lanceren bijvoorbeeld een campagne over veilige seks. Organisaties en zorginstellingen zullen zich inzetten om het bewustzijn te vergroten en informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Waarom is de Dag van de Seksuele Gezondheid belangrijk?
De Dag van de Seksuele Gezondheid zorgt ervoor dat we met zijn allen stil staan bij het recht en het welzijn van iedereen op seksueel gebied. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen durft te praten over dit onderwerp, seksuele gezondheid moet bespreekbaar worden en zijn. Hierdoor creëren we meer bewustwording en bevorderen we open gesprekken. De voorlichtingen verbeteren is een stap naar een wereld waarin iedereen zich openbaar kan uiten over seksuele gezondheid.