Trimbos-instituut onderzoekt meldingen over gevaarlijk 3-MMC

Afgelopen weekend zijn er meerder meldingen gedaan over gevaarlijke 3-MMC die rond zou gaan, waar mensen onwel van zijn geworden. Het Trimbos-instituut onderzoekt de achtergrond van deze meldingen en of er actie nodig is. De meldingen lijken vooral uit Groningen te komen, waar mensen klachten hadden als paniekaanvallen, tollende ogen, trillen en zelfs epileptische aanvallen. Dit meldt het Trimbos-instituut.

Drugsgebruik is altijd risicovol, ook als de drugs niet vervuld zijn. Wie geen risico wil lopen, zou helemaal geen drugs moeten gebruiken. De stimulerende drug 3-MMC is gevaarlijk vanwege de druk op het hart- en vaatstelsel en het risico op oververhitting. Andere gevaren zijn angst- en depressieve klachten, slapeloosheid en hartkloppingen. 3-MMC is zeer verslavingsgevoelig. En de gevaren van het gebruik van dit middel zijn nog groter in combinatie met andere drugs, alcohol of medicijnen.

Kans op overlijden altijd aanwezig

De kans op overlijden is altijd aanwezig. Drugs als 3-MMC kunnen dodelijk zijn, zonder dat ze vervuild zijn. Deze specifieke drugsmarkt is volgens het Trimbos-instituut bovendien vrij rommelig, omdat 3-MMC onder andere stoffen ook te koop is: 4-MMC, 3-CMC, 2-MMC en DiMethylPentylon zijn daar voorbeelden van.

Op basis van de huidige gegevens van de meldingen die over 3-MMC zijn binnengekomen, denkt het Trimbos niet dat er nadere acties nodig zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky