13 april 2023 om 16:56
< 1 min lezen

Verband tussen darmflora en depressieve gevoelens gevonden

Volgens wetenschappers Robert Kraaij en André Uitterlinden (Erasmus MC) is er een relatie tussen bepaalde bacteriën in je darmen en depressieve gevoelens. Er is nog verder onderzoek nodig om te kijken of het depressie veroorzaakt, of dat de bacteriën door je depressieve gevoelens in je lichaam voorkomen. Dit meldt Erasmus University Rotterdam.

In het onderzoek is de ontlasting van duizenden Rotterdammers en Amsterdammers onderzocht om darmbacteriën in kaart te brengen. Op hetzelfde moment werd een enquête over depressieve gevoelens afgenomen. Hieruit bleek er een verband te zijn tussen veertien groepen darmbacteriën en depressieve gevoelens.

Probiotica

Terwijl er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden naar het verband, suggereren de resultaten dat een voedingsverandering of probiotica mogelijk depressieve gevoelens kunnen verminderen. Bij een behandeling van probiotica worden levende bacteriën toegediend. Later zou de samenstelling van bacteriën in een lichaam aangepast kunnen worden via een pil die bepaalde bacteriën bevat. Hiermee kunnen bepaalde ziektes voorkomen worden.

Voeding

Echter is een grote hoeveelheid probiotica slikken niet goed voor de darmen. Uitterlinden raadt eerder aan om het dieet aan te passen, wat veel beter is voor je darmen. Hierdoor kun je een betere darmflora creëren waar alleen goede bacteriën in voorkomen.

Wel laat Uitterlinden weten dat alleen dit onderzoek depressie niet zal gaan oplossen. “Niet alleen de bacteriën in onze darmen hebben invloed op depressieve gevoelens. Ook onze genetische aanleg speelt een rol en de omgevingsfactoren van een persoon. Dat is alleen lastiger te meten. Ons DNA-onderzoek kunnen we snel, goed en goedkoop uitvoeren. Maar de bacteriën zijn helaas niet de enige oorzaak.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    ‘Stijging uitgaven externe inhuur in de zorg onnodig en schadelijk’

    Gisteren om 13:27
    • GGZ

    Winstgroei in zorg: geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg voorop

    Gisteren om 11:39