Normal_pexels-waskyria-miranda-2919591__1_

Dit jaar is de staatscommissie MDMA van plan om de mogelijke medicinale toepassing van XTC te onderzoeken. Enkele partijen in de Tweede Kamer zijn bang dat dit een voorwendsel is tot het legalisering van de drug. Dit meldt de Trouw.

Minister Ernst Kuipers benadrukt in het debat over drugspreventie en verslavingszorg dat de commissie onderzoek gaat doen naar de voor- en nadelen van medicinaal gebruik van MDMA. Dit onderzoek lijkt te passen bij het meest recente verkiezingsprogramma van D66, de partij van minister Kuipers, waarbij ze de productie verkoop van MDMA en XTC willen gaan testen. Dit was ook de reden dat Roelof Bisschop (SGP) expliciet wilde horen dat dit onderzoek niet zou leiden tot het legaliseren van de partydrug.

XTC in de Tweede Kamer

Naast D66 wil ook GroenLinks de verkoop van XTC opnemen in de wet zodat de consumptie door de overheid wordt gereguleerd. Op deze manier kunnen gebruikers beter worden geïnformeerd, en kan de illegale handel worden verminderd.

Aan de andere kant zijn de coalitiepartijen ChristenUnie en CDA  tegen de legalisering van deze drug. CDA liet hun ongenoegen al blijken over de toevoeging van de staatscommissie MDMA, toen het coalitieakkoord van kabinet-Rutte IV werd gepresenteerd. Echter waren beide partijen terughoudend tijdens het debat over de mogelijke medicinale toepassing van MDMA en de eventuele legale toekomst van de drug.

Voorbarig

Ondanks de angst van Bisschop, lijkt het onderzoek van de recent ingestelde staatscommissie nog niet te leiden naar de legalisering van MDMA. Het doel van de staatscommissie is om te onderzoeken wat voor effect MDMA heeft op patiënten met ernstige posttraumatische stressstoornis, omdat dit mogelijk potentie heeft om de welzijn van deze patiënten te verbeteren.

Pas eind 2023 komt het advies van de staatcommissie, waarbij het kabinet op basis hiervan een standpunt zal innemen in de zomer van 2024 komt. Brigit Toebes (hoogleraar gezondheidsrecht aan de RUG) zal de commissie leiden.

Door: Nationale Zorggids