Meer gehandicaptenorganisaties nemen geen nieuwe cliënten aan
27 maart 2023 om 11:25
2 minuten lezen

Meer gehandicaptenorganisaties nemen geen nieuwe cliënten aan

Het probleem is al bekend: de wachtlijsten voor mensen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen groeit steeds verder. Het heeft er nu toe geleid dat veel organisaties door de duur en zwaarte van de behandelingen geen nieuwe cliënten meer aannemen. Dat terwijl het aantal mensen die deze zorg nodig heeft ook groeit, meldt Skipr.

Psychiatrische problemen of een verslaving zorgen er volgens verzekeraar CZ voor dat ook mensen met een lichte verstandelijke beperking steeds vaker zwaardere zorg nodig hebben. Zo stelt de verzekeraar dat de zorg voor deze groep intensief is. “Daarnaast is het tarief niet passen en er zijn helaas zorgaanbieders die overwegen deze doelgroep niet meer in zorg te nemen.” Dit vertelde woordvoerder Arjen Zwaan tegen het AD.

Te lage tarieven

In 2021 rapporteerde het ministerie van VWS dat het bedrag voor deze cliënten te laag is. Minister Conny Helder van Langdurige Zorg schreef dan ook dat het noodzakelijk is om passende tarieven nodig zijn om passend duurzame en blijvende zorg te kunnen verlenen. Daarentegen hebben zorgverleners dit nog niet teruggezien. Er loopt een nieuw onderzoek naar de tarieven, waarvan de resultaten in mei verwacht worden.

80 miljoen euro

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt 80 miljoen euro een passend bedrag om de zorg overeind te houden. Mede door inflatie en energieprijzen neemt de financiële druk bij zorgaanbieders toe, volgens de VGN-directeur.

VGN verwacht echter dat zorgaanbieders pas in 2025 extra geld kunnen krijgen, wat volgens de belangenvereniging te laat is. Sommige zorgaanbieders stoppen namelijk al met het aannemen van nieuwe cliënten.

Daarnaast is het personeelstekort ook een probleem volgens CZ. Daarom zoekt de zorgverzekeraar naar andere oplossingen om cliënten eerder of thuis zorg te bieden.

Groeiende wachtlijst

Waar in 2015 ruim 12.500 mensen een indicatie voor VG7-zorg kregen, waren dat er in 2022 al meer dan 17.000. Daarbij gaat het om mensen met een verstandelijke beperking of ernstige gedragsproblemen. Die kunnen bijvoorbeeld agressief worden, maar ook in zichzelf keren. Die cliënten hebben daarom intensieve begeleiding en behandeling nodig.

Ook de wachtlijsten nemen toe, stelt de VGN op basis van cijfers. Op dit moment staan er 130 cliënten op de wachtlijst, in vergelijking met 100 vorig jaar. Daarvan hebben 46 mensen acute zorg nodig, zeven wachten al meer dan zes maanden.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10