Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose
24 november 2022 om 14:26
2 minuten lezen

Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose. Dat meldt het Erasmus MC. 

Voor vermoeidheid door de ontstekingsziekte sarcoïdose was nog geen bewezen effectieve behandeling. Die is wel dringend nodig, want bijna alle sarcoïdose-patiënten ervaren vermoeidheid. Het wordt vaak genoemd als het meest belastende symptoom van de ziekte. Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij spontaan ophopingen van witte bloedcellen ontstaan in verschillende organen en weefsels. Bij 90 procent van de patiënten zijn de longen aangedaan.

Uit een nieuwe studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, blijkt nu dat een online vorm van therapie verlichting kan bieden. De gedragstherapie gebaseerd op mindfulness vermindert de vermoeidheid aanzienlijk.

Lees ook: Wat is mindfulness? Waarvoor kun je het gebruiken en waar te beginnen?

Dagboek

Aan de studie deden 99 patiënten met sarcoïdose mee. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen: 52 mensen volgden de online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness en 47 mensen kregen normale zorg. De therapie bestond uit een programma van 12 weken waarin patiënten in een dagboek reflecteerden op hun gevoelens van welzijn, stress en vermoeidheid. Ook werd ze gevraagd 6 dagen per week 30 minuten per dag mindfulness-oefeningen te doen en hun ervaringen vast te leggen. Patiënten schreven bijvoorbeeld op wanneer ze zich moe voelden, wat ze op dat moment dachten en voelden en hoe ze daarop reageerden. Deelnemers werden begeleid door psychologen van het Helen Dowling Instituut, dat is gespecialiseerd in de behandeling van vermoeidheid bij kanker.

Vergeleken met de groep die geen therapie volgden, hadden de patiënten die het programma volbrachten, daarna aanzienlijk minder last van vermoeidheid. Ook hadden ze minder angst, stress en depressieve klachten. De verbeteringen waren 12 weken na afronding van de therapie nog steeds aanwezig.

Vergoed door zorgverzekeraar

De onderzoekers zijn enthousiast. “Doordat de behandeling online is, is deze gemakkelijk toegankelijk voor alle patiënten, zonder dat zij reisafstand te hoeven overbruggen. Daarnaast wordt de behandeling vergoed vanuit de zorgverzekering”, aldus longarts in opleiding Vivienne Kahlmann van het Erasmus MC. Zij leidde het onderzoek samen met collega-longarts in opleiding Karen Moor, onder supervisie van longartsen Marlies Wijsenbeek van het Erasmus MC en Marcel Veltkamp van het St. Antonius Ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22
    • GGZ

    Oom van door Michael P. vermoorde Anne Faber schrijft boek over tbs

    Gisteren om 08:25