De gevolgen van de aardbevingen in Groningen hebben grote invloed op Groningers. Zeker ook mentaal; van kinderen tot volwassenen. Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) neemt extra maatregelen bovenop alle bestaande programma’s om Groningers hierbij beter te ondersteunen. Dat meldt Rijksoverheid.
Staatssecretaris Vijlbrief: “Ook de Nationale Ombudsman constateert deze week weer dat de impact op kinderen en jongeren enorm is. Dat merk ik ook in gesprekken die ik met ze voer. Ik werk hard aan een verbetering van de schadeafhandeling en het versterken van huizen, maar ik vind dat deze kinderen en jongeren ook meer hulp verdienen. Daarom neem ik extra maatregelen.”
Samenwerking Kindertelefoon
Ook kinderen en jongeren hebben stress van de aardbevingen. Behalve bijvoorbeeld angst voor het instorten van hun huis, zijn zij gevoelig voor de stress van hun ouders. Het helpt kinderen bij het verwerken als zij kunnen praten over ingrijpende gebeurtenissen. Daarom komt er een campagne voor kinderen in aardbevingsgebied samen met de Kindertelefoon. Ook worden medewerkers en vrijwilligers van de Kindertelefoon getraind voor dit onderwerp.
Voorlichtingsmateriaal kinderen
De Kinderombudsman geeft aan dat kinderen behoefte hebben aan betere informatie over versterking en schade. Ook kan het ouders ontlasten die zelf bezig zijn met de afhandeling van schade of in een versterkingstraject zitten. Daarom wil de staatssecretaris dat het IMG en de NCG informatiemateriaal ontwikkelen speciaal voor kinderen.
Door: Nationale Zorggids