Pillen om te studeren: wat slikken scholieren om te blokken voor examens?
Vorige week zijn de eindexamens op de middelbare school weer begonnen. Een stressvolle periode voor veel leerlingen, waarin hard gestudeerd moet worden om te slagen. Daarbij is alle hulp welkom. Sommige studenten nemen een pilletje om beter te kunnen studeren. Wat slikken scholieren, wat zit er in die pillen, wat is de werking ervan en welke gevolgen heeft het gebruik?
Hiermee wordt niet het middel ritalin bedoeld, maar de pillen die gewoon bij de drogist verkrijgbaar zijn. Ze zouden de concentratie verhogen of juist voor ontspanning zorgen.
Vitaminen
Veel van deze pillen bevatten vitamines. Vitamine B6 is een veelgebruikt ingrediënt. De dosering is in veel gevallen echter behoorlijk hoog. Soms wel zes keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is niet zonder risico’s. Bij sommige vitamines plas je de overschotten weer uit, maar voor vitamine B6 geldt dat niet. Te veel vitamine B6 leidt tot zenuwschade, tintelingen en gevoelloosheid.
Cafeïne
In vrijwel al deze pillen zit cafeïne. Het staat onomstotelijk vast dat je van cafeïne langer wakker blijft, maar of dat de leerprestaties bevordert, is nog maar de vraag.
Ashwaganda
Verder bevatten studiepillen vaak kruiden zoals ashwagandha of aminozuren zoals L-theanine. In wetenschappelijke studies hadden deze middelen effecten op muizen, maar bij mensen is dit effect nog niet aangetoond.
Effect
Het gebruik van studiepillen maakt je dus hooguit wat alerter, vanwege de cafeïne. Daarnaast krijg je wat kruiden en te hoge doses vitaminen binnen. Waarschijnlijk is het effectiever om wat koffie te drinken dan om een studiepil te slikken.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Nu.nl, Voedingscentrum