'Een derde minder hersenletsel door gebruik van een fietshelm'

Van de bijna vijftigduizend fietsslachtoffers die in 2021 met ernstig letsel de Spoedeisende Hulp bezochten, had ruim elfduizend hersenletsel opgelopen. Dit zijn schokkende cijfers. Vooral als je weet dat personen nog jarenlang of soms zelfs blijvend last kunnen hebben van hersenletsel. Dat meldt ANP Expert Support. 

Na traumatisch hersenletsel kunnen verschillende klachten voorkomen. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er vaak ernstige onzichtbare effecten die lastiger vast te stellen zijn, maar patiënten ervaren deze over het algemeen als het meest ingrijpend. Zo kan men nog jarenlang last hebben van aandachts- en concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor prikkels / overprikkeling, geheugenstoornissen, moeite met planning en uitvoering, initiatief nemen en constante vermoeidheid (door overprikkeling). Deze gevolgen hebben een negatieve impact hebben op zowel het sociale- als het werkende leven.

Fietshelm

Maar er is hoop. Een fietshelm kan de kans op hersenletsel na een ongeval met een derde verminderen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van VeiligheidNL. Toch is het dragen van een helm in dit fietsland nog niet de standaard. Van de mensen die na een fietsongeval op de SEH belandde, droeg slechts 3 procent een helm als je kijkt naar de gewone fietser en slecht 2 procent op een elektrische fiets.

Om te voorkomen dat meer mensen in Nederland onnodig hersenletsel oplopen na een fietsongeval, moedigt de Hersenstichting Nederlanders aan een helm te dragen bij het fietsen. Op woensdag 20 april 2022 wordt daarom de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm georganiseerd. Dit is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.   

Op woensdag 20 april 2022 worden door het gehele land activiteiten georganiseerd om fietsers meer bewust te maken van het belang van het verbeteren van de veiligheid op de fiets en het belang van de helm. 

Door: Nationale Zorggids