De vele coronabesmettingen zorgen ervoor dat het kabinet morgen al nieuwe maatregelen gaat aankondigingen. Veel mensen houden hun hart vast wat dit voor hen zal betekenen. Vooral jongeren zijn een kwetsbare groep. Tegen het einde van de vorige lockdown, in het voorjaar, zat volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out maar liefst 80 procent van de jongeren tegen een burn-out aan. Dat meldt ANP Expert Support.
De vorige lockdowns hebben er bij de jongeren flink ingehakt. Veel jongeren kampen met psychische klachten, zoals eenzaamheid en depressie. Daarom is het van belang dat die groep samen naar buiten kan gaan om te sporten of de natuur in te trekken, vindt IVN.
Natuur heeft een heilzame werking
Onderzoek heeft uitgewezen dat de natuur een heilzame werking heeft op mentale gezondheid. IVN Natuureducatie heeft verschillende programma’s waarin aan den lijve wordt ondervonden wat onderzoek van de Universiteit van Amsterdam ook aantoont: samen buiten zijn, helpt jongeren om zich mentaal te weren tegen eenzaamheid, isolement en angstklachten.
“Omdat het steeds duidelijker wordt dat het coronavirus zich niet of nauwelijks verspreidt in de open lucht, moeten activiteiten in de gezonde buitenlucht gewoon door kunnen gaan”, vindt Joris Buis, Expert Jongeren & Natuur van IVN Natuureducatie. “Pak daarom de optie om samen buiten te zijn niet af van de jeugd.” Als jongeren naar buiten mogen, kunnen ze op een gezonde manier de winter doorkomen en in de lente een frisse start maken.
Door: Nationale Zorggids