Shocktherapie, ook wel elektroconvulsietherapie (ECT) genoemd, bestaat al een behoorlijke tijd. Al sinds de jaren ’30 gebruiken psychiaters elektrische schokken voor het beïnvloeden van ongewenst gedrag. Ondanks dat het al lang bestaat, is nog redelijk onbekend hoe het precies werkt en waarom. Jasper Nuninga onderzocht wat ECT precies doet in de hersenen. Uit zijn onderzoek blijkt dat door de behandeling een bepaalde structuur van de hersenen in volume toeneemt en dat nieuwe zenuwcellen tot leven worden gewekt. De aanmaak van de nieuwe zenuwcellen zorgt voor een vermindering van depressieve klachten. Dit meldt NPO Radio 1.
Bij ECT worden epileptische aanvallen opgewekt, door middel van het toedienen van elektrische schokken in het brein van de depressieve patiënt. Door narcose en spierverslappers merkt de patiënt hier vrij weinig van. Nuninga vergeleek de hersenen van patiënten voor en na de behandeling. Dit deed hij door deze patiënten in een sterke MRI-scanner te leggen, waarin de structuur van de hersenen goed in kaart werd gebracht. Uit die vergelijking bleek dat een bepaalde structuur (de gyrus dentatus) van de hersenen flink in volume toenam. Dat is de enige structuur waar nieuwe cellen worden geboren: neurogenese.
ECT is momenteel de meest effectieve behandeling tegen depressie. Zestig tot zeventig procent van de mensen heeft minder last van depressieve klachten na de behandeling. Toch is het een ingrijpende behandeling, die twee keer per week nodig is. Ook is de behandeling niet zonder bijwerkingen. Nuninga blijft vervolgonderzoek doen naar het voorkomen en verminderen van de bijwerkingen.
Door: Nationale Zorggids