Normal_pexels-pixabay-358319

De slaapverstoringen die omwonenden door Schiphol ervaren, leiden tot psychische problemen, hart- en vaatziekten, luchtwegklachten en een te hoge bloeddruk. Het aantal omwonenden met dergelijke problemen veroorzaakt door verstoorde slaap, ligt hoger dan eerder werd gedacht. Dit blijkt uit onderzoek van vijf GGD’s, die pleiten voor een drastische vermindering van de geluidsoverlast, meldt het Parool.

Vliegtuigen in Amsterdam, Amstelland en Kennemerland vliegen vaak op nog geen duizend meter afstand boven de inwoners, waardoor daar de klachten het grootst zijn. Toch blijken ook in gemeenten verderop veel slaapklachten en stressproblemen voor te komen en dat hadden de GGD’s niet zozeer verwacht. Taxiënde vliegtuigen veroorzaken overlast in onder meer Badhoevedorp, Hoofddorp en Aalsmeer. Stress blijkt vooral te komen door slaapverstoring tussen vijf en zeven uur ’s ochtends. Op die tijden komen veel vliegtuigen aan of vertrekken ze.

Minder nacht- en ochtendvluchten

Slaapverstoringen kunnen worden tegengegaan door vliegtuigen bijvoorbeeld in glijvlucht te laten landen of ze ’s nachts minder bochten te laten maken. Het voornemen om het aantal nachtvluchten te verminderen is er al, maar als het aan de GGD’s ligt is het vooral belangrijk omdat in de vroege ochtend en late avond te doen.

Door: Nationale Zorggids