De dagen zijn korter, de nachten langer en iedereen zit veel thuis. Dit jaar vieren de meeste mensen ook de feestdagen anders dan dat zij zouden willen. De veerkracht neemt af. Dat merken ook de vrijwilligers bij de Luisterlijn. De behoefte aan contact, een anoniem luisterend oor is groot. Dagelijks voeren vrijwilligers bijna 1.000 gesprekken met mensen die hun verhaal kwijt willen. De Luisterlijn roept op om naar elkaar te luisteren in deze donkere dagen tijdens corona. Dit meldt de Luisterlijn.
Directeur-bestuurder Leo Noordegraaf: “Juist in deze tijd versterken gevoelens van boosheid, eenzaamheid en somberheid. Meer mensen ervaren de situatie als uitzichtloos. Ook mensen die normaal gesproken perspectief ervaren en vitaliteit hebben om veranderingen aan te gaan, nemen nu contact op. En dat is niet zo gek, deze coronasituatie heeft impact op alle niveaus: zoals gezin, werk, sociaal en economisch.”
Blijf in contact
De behoefte aan een luisterend oor, echte aandacht is groot. In het eerste halfjaar van 2020 voerden vrijwilligers ruim 27.000 gesprekken meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De Luisterlijn roept daarom op om meer oor te hebben voor elkaar. “Pak wat vaker die telefoon om te bellen en vraag hoe het met die ander gaat. Door met elkaar te praten over zorgen, gevoelens en te luisteren kun je er al voor de ander zijn. En door in een gesprek even naast de ander te staan, kun je iemands optimisme, zelfvertrouwen en veerkracht ook vergroten.”
Luisteren maakt verschil
Dat praten helpt en luisteren verschil maakt, merken vrijwilligers bij de Luisterlijn elke dag. Vaak kunnen mensen na een gesprek er weer tegenaan. Vrijwilliger Marion: “Mensen die geen contact hebben met anderen, kunnen vastlopen in hun eigen gedachten en dat zorgt steeds vaker voor mentale gezondheidsproblemen of psychische kwetsbaarheid. Ik merk dat met aandacht luisteren helpt. Mensen die hun hart kunnen luchten, zijn vaak weer even gerustgesteld. Voor hen maakt luisteren echt een wezenlijk verschil.”
Ook tijdens de feestdagen zitten er dag en nacht vrijwilligers klaar bij wie iedereen zijn verhaal kwijt kan. Zij zijn er ook tijdens deze donkere dagen voor een ander. Voor iedereen die zijn hart wil luchten is de Luisterlijn dag en nacht bereikbaar via telefoon. Chat of mailen is ook mogelijk, meer informatie is te vinden op de website van de Luisterlijn.
Door: Nationale Zorggids