24 februari 2020 om 10:25
< 1 min lezen

Bedrijfsartsen: ‘kantoortuin oorzaak van gezondheidsklachten’

Bedrijfsartsen melden dat kantoorwerknemers die in een kantoortuin werken klachten ervaren als vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Dit blijkt uit onderzoek van TV-programma De Monitor. Tachtig procent van de bedrijfsartsen gaf aan dat mensen minder vaak ziek zouden zijn als ze met minder collega’s in een ruimte zitten. Dit meldt NOS.

Voor dit onderzoek heeft De Monitor negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) ondervraagd. Meer dan de helft (zestig procent) van de ondervraagde bedrijfsartsen wil helemaal van kantoortuinen af. Het ziekteverzuim door kantoortuinen zou volgens de ArboUnie kunnen dalen als er meer stilteplekken worden gecreëerd. Zij vinden dat er een minimum aantal stilteplekken moet worden ingevoerd.

Gezondheidsklachten door kantoortuin 

Bedrijfsartsen horen veel gezondheidsklachten van werknemers die in een kantoortuin werken. Zo noemt zestig procent van de bedrijfsartsen dat hoofdpijn een veelgenoemde klacht is en meer dan eenderde ziet mensen met burn-outs. Het overgrote deel van de bedrijfsartsen, tachtig procent, hoort werknemers klagen over stress.

Gezondheidsklachten kantoortuin veroorzaakt door geluidshinder en concentratieverlies 

De oorzaken van deze klachten liggen vooral in de geluidshinder in de kantoortuin en concentratieverlies. Bijna alle bedrijfsartsen (negen op de tien) gaven aan dat werknemers de kantoortuin als oorzaak noemen voor het verzuim. De NVAB meldt dat ze ondanks de politieke aandacht voor werkgerateerde gezondheidsproblemen preventiebeleid missen. Zij pleiten voor het inrichten van gezonde werkplekken. 

De uitzending over het onderzoek van De Monitor is vanavond te zien om 22.15u op NPO 2.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03