Eerste resultaten nieuwe therapie suïcidale patiënten hoopvol
Een pilotstudie van Vrije Universiteit in Amsterdam onder zes depressieve, suïcidale patiënten toonde positieve resultaten over een nieuwe behandeltechniek, genaamd EMDT. Onderzoeksleider en hoogleraar klinische psychologie Marcus Huibers vertelt dat de beelden die deze mensen voor zich zien, bijvoorbeeld over zelfdoding, afnamen. Ook voelden zij zich al na een paar korte sessies minder slecht. Wel is meer onderzoek nodig om aan te tonen of de therapie echt effectief is. Dit meldt de NOS.
Pilotstudie naar nieuwe behandeltechniek bij depressieve, suïcidale patiënten
De patiënten die meededen aan de pilotstudie leden allemaal aan terugkerende, suïcidale beelden en gedachten. Na de EMDT-therapie merkten ze effect: ze konden de beelden bijvoorbeeld omzetten in iets positiefs of de beelden hadden minder impact op ze. De therapie kan niet garanderen dat gedachten over zelfdoding helemaal weggaan, maar het zou wel verlichting kunnen geven.
Wat is EMDT-therapie?
EMDT-therapie staat voor Eye Movement Dual Task en werkt vergelijkbaar als EMDR. Bij EMDT denkt de patiënt aan een toekomstige gebeurtenis terwijl hij tegelijkertijd met zijn ogen een lichtje moet volgen. Hierdoor raakt het werkgeheugen overbelast en neemt de intensiteit van het beeld af. De therapie is nog niet bewezen effectief maar de onderzoekers van de VU willen dit wel uitzoeken. Het doel van de pilotstudie was dan ook om te kijken of een groter onderzoek veilig kan worden uitgevoerd.
Ruim 1800 mensen maakten in 2018 einde aan leven
Volgens het CBS maakten 1.829 mensen in 2018 in Nederland een einde aan hun leven. Hieronder vallen ook jongeren. Voor deze groep deed het ministerie van Volksgezondheid de aanbeveling voor nieuwe vormen van samenwerking.
Door: Nationale Zorggids