Week 50: stop patiëntenstop, prijsverschillen & lachgasverbod of niet?
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: einde aan patientenstop, grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen en komt er nu wel of geen lachgasverbod?
Maandag: dwarslaesie door lachgas & lachgasverbod?
Een Amsterdamse kliniek opende haar deuren voor dertien jongeren die verlamd raakten door overmatig gebruik van lachgas. Een van de jongeren heeft een blijvende dwarslaesie omdat hij weigerde te geloven dat zijn klachten door lachgas kwamen.
Maandag kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis een lachgasverbod aan door de drug onder de Opiumwet te plaatsen. Vrij snel daarna volgde kritiek uit de Tweede Kamer, waardoor nu de vraag rest: komt er nu wel of geen verbod?
Dinsdag: ‘Mensen met arbeidsbeperking raken uit zicht overheid’
De Nationale ombudsman waarschuwt voor te ingewikkelde regelgeving voor mensen met een arbeidsbeperking. Ze raken verdwaald in een bestuurlijk doolhof. Reinier van Zutphen vindt dat de deur van de gemeente vooral voor kwetsbare groepen wagenwijd moet openstaan.
Woensdag: soms 1.000 euro verschil tussen ziekenhuizen voor dezelfde behandeling
Wie voor een bepaalde behandeling naar het ziekenhuis of een kliniek gaat, doet er goed aan om vooraf prijzen te vergelijken. Voor dezelfde behandeling zijn er soms grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen en klinieken. Zo betaalt een CZ-verzekerde in het Antonius Ziekenhuis in Sneek 379,68 euro, terwijl daar in het Sint Anna Ziekenhuis 1786,63 voor betaalt moet worden.
Donderdag: Parnassia heft per direct patiëntenstop VGZ-verzekerden op
Nu VGZ en ggz-instelling Parnassia Groep met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de tafel hebben gezeten, is de patiëntenstop voor VGZ-verzekerden per direct opgeheven. Beide partijen hebben er volgens de NZa vertrouwen in dat ze tot redelijke afspraken kunnen komen over het huidige contractjaar 2019. Parnassia neemt contact op met de groep patiënten die eerder een annulering in de bus kregen.
Vrijdag: ‘Schone lei’- beleid voor ex-kankerpatient die overlijdensrisicoverzekering aanvraagt
De schone lei houdt in dat ex-kankerpatiënten die ziektevrij zijn gebleven na een bepaalde termijn niet meer aan hun verzekeraar hoeven te melden dat ze kanker hebben gehad als wordt gevraagd naar hun medisch verleden. Hiermee legt de minister een bestuurlijke maatregel op in een sector die volledig zelfregulerend is en wordt korte metten gemaakt met de willekeur in het acceptatiebeleid van verzekeraars.
Door: Nationale Zorggids