In drie maanden tijd zijn er dertig cliënten van de psychiatrische instelling Fivoor in Den Dolder niet tijdig teruggekomen van hun verlof. Dit blijkt uit cijfers die Telegraaf heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De kliniek moet sinds enige tijd dagelijks verslag doen van de gang van zaken in de kliniek, waaronder het niet nakomen van verlofafspraken door cliënten. Dit meldt Telegraaf.
In Den Dolder heerst onrust over de kliniek en de mate waarin de cliënten zich vrijheden toekennen die niet afgesproken zijn. Dit voorjaar kwam een tbs’er niet terug van zijn verlof, een man die door zijn familie als zeer gevaarlijk wordt omschreven. Buurtbewoners werden daar pas dagen later over geïnformeerd. Daarom moet nu dagelijks verslag worden uitgebracht aan het ministerie. Uit die verslagen blijkt dat dertig cliënten in de afgelopen drie maanden niet op tijd of helemaal niet zijn teruggekeerd van hun onbegeleide verlof.
Zorgvuldige risicoanalyse
Uit de stukken blijkt dat 30 procent van de cliënten in de kliniek worden behandeld met strafrechtelijke titel, de overige 70 procent niet. Één van de cliënten die niet terugkeerde van zijn verlof is nog altijd niet opgespoord. “We kijken per cliënt wanneer we het melden aan de politie en het ministerie”, aldus een woordvoerder van Fivoor. Soms is dit na een half uur, soms na een dag. Bovendien zouden de cliënten die op verlof mochten, een laag risico vormen voor de omwonenden. “We maken vooraf een zorgvuldige risicoanalyse”, aldus de woordvoeder over het toestaan van onbegeleid verlof.
Structureel aan toezicht onttrekken
Toch zijn de politieke partijen daar niet mee gerustgesteld. VVD, PvdA en PVV willen opheldering van minister Dekker van Rechtsbescherming. PvdA-Kamerlid merkt op dat “mensen die daar zitten zich structureel te makkelijk aan toezicht kunnen onttrekken”. Ze noemt dit verontrustend. Dekker wil nog niet reageren op de berichten. Zijn woordvoerder laat weten dat er gesprekken worden gevoerd over hoe het aantal weglopers kan worden teruggedrongen.
Fivoor staat al langere tijd in de schijnwerpers. Michael P., de moordenaar van Anne Faber, keerde niet terug van zijn verlof en bracht de Utrechtse vrouw om het leven. Sindsdien komen steeds vaker berichten naar buiten van tbs’ers die niet naar Fivoor terugkeren na hun verlof. Buurtbewoners zijn bang voor incidenten.
Door: Nationale Zorggids