Steeds meer mensen met een rookverslaving zoeken professionele hulp bij het stoppen met roken. In zes jaar tijd is het aantal mensen dat via de zorgverzekeraar een cursus volgde of medicatie gebruikte om te stoppen met roken, vertwaalfvoudigd. Waar er in 2012 bijna 3.200 VGZ-, CZ-, en Menzis-verzekerden gebruikmaakten van een antirookcursus of -medicatie, steeg dit aantal vorig jaar naar veertigduizend. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Waarschijnlijk maakten vorig jaar nog veel meer rokers de stap naar professionele hulpverlening, maar andere verzekeraars hebben hun cijfers hierover niet gepubliceerd. Marc Willemsen van het Trimbos-instituut verwacht dat de stoppen-met-roken-cijfers vanaf januari 2020 pas echt stijgen. Rokers hoeven vanaf dan namelijk niet meer het eigen risico te betalen voor cursussen of medicatie. Nu moet dat nog wel. “Die paar honderd euro is een drempel om serieuze hulp in te schakelen. Veel mensen kunnen dat niet betalen.”
Rokers krijgen alleen cursussen en andere instrumenten vergoed die in het Kwaliteitsregister Stoppen Met Roken staan. Dit betekent veelal dat een cursus bewezen effectief moet zijn. Verslaafden hebben daarbij minstens vier contactmomenten met hun behandelaar. Zorgverzekeraar Menzis vergoedt vanaf deze maand als enige verzekeraar de Allen Car-methode, een methode die nog niet in het kwaliteitsregister is opgenomen.
Door: Nationale Zorggids