Medewerkers van ggz-instelling Mondriaan in Maastricht zochten geen contact met de politie over Thijs H. omdat ze hun beroepsgeheim niet wilden schenden. Zij hadden vermoedens wie de moordenaar van de twee wandelaars was, maar trokken niet aan de bel. Dit melden Trouw en Skipr.
H. was een paar uur voor de moorden nog op de gesloten afdeling van de kliniek te vinden, maar vertrok op eigen houtje naar de Brunssummerheide, de plek waar hij twee mensen zou hebben vermoord. Hij stelde medewerkers hiervan op de hoogte en kwam niet veel later terug met bloed op zijn kleren.
Het medisch beroepsgeheim maakte dat de medewerkers stil bleven. Toen H. het brandalarm liet afgaan en wederom verdween, trok de instelling aan de bel bij de politie.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvP) stelt dat het beroepsgeheim geschonden mag worden als de patiënt daarvoor nadrukkelijk akkoord mee gaat, als de wet personeel hiertoe verplicht of als er ‘conflict van plichten is’. De ggz-medewerkers hadden te maken met een conflict van plichten. Ondanks dat ze van de wet niets mochten zeggen, wordt daar een uitzondering op gemaakt als de patiënt een gevaar voor zichzelf of anderen vormt.
Door: Nationale Zorggids