28 maart 2019 om 11:43
2 minuten lezen

Grove en vele fouten bij behandeling Michael P.

In de vier jaar dat Michael P. forensische zorg ontving, is een reeks van grove fouten gemaakt. Er is niet gekeken of zijn hernieuwde vrijheden een gevaar voor de omgeving zouden opleveren, welke risico’s van hem uitgingen en hoe groot de kans was dat hij opnieuw een ernstig delict zou plegen. Die vernietigende conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dit melden ANP en Rijksoverheid. 

Tijdens P.’s resocialisatietraject in een instelling in Den Dolder vermoordde hij de 25-jarige studente Anne Faber.

Ook de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concluderen in een gezamenlijk rapport dat diverse instanties steken hebben laten vallen. Er is geen of onvoldoende advies ingewonnen en onvoldoende gekeken naar de risico’s voor de maatschappij.

Te snel vrijheden

De behandeling van P. in de gevangenis richtte zich voornamelijk op het beheersen van zijn agressie en drugsgebruik en steeds minder op de gewelddadige dubbele verkrachting uit 2010 waarvoor hij was veroordeeld. Hij kreeg te snel meer vrijheden, zonder dat het Openbaar Ministerie daarbij werd betrokken of het Ministerie van Justitie en Veiligheid daarvoor toestemming had gegeven.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming stelt dat de overheid is tekortgeschoten in de bescherming die de samenleving van haar mag verwachten. Hij neemt de reeks maatregelen die de OVV adviseert onverkort over. Zo kunnen verdachten die behandeling in tbs nodig hebben, die niet langer ontlopen door niet mee te werken aan onderzoek. De rapporten schetsen een pijnlijk beeld, zegt Dekker die hierdoor diep geraakt is.

Pijnlijk beeld

Bij uitplaatsing naar forensische zorg wordt het mogelijk gemaakt om ook zonder toestemming van een gedetineerde informatie te delen. Omdat Michael P. dat had geweigerd, was de kliniek in Den Dolder niet op de hoogte van zijn zedenverleden.

P. werd vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Het hoger beroep wordt eind mei inhoudelijk behandeld door het hof in Arnhem.  De familie van Faber noemt de verschenen rapporten over Michael P. “onthutsend, schokkend, onvoorstelbaar en schrijnend”. “Dit mag niet zonder gevolgen blijven”, aldus de familie.

Kliniek: ‘Meer navraag over verleden patiënt’

Fivoor, de kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef, trekt zich de scherpe conclusies aan van de onderzoeken naar de moordenaar van Anne Faber. De instelling zegt de aanbevelingen onverkort door te voeren. Fivoor wil naar eigen zeggen alles op alles zetten om herhaling te voorkomen en het geschonden vertrouwen door deze verschrikkelijke gebeurtenis te herstellen.

Door: ANP en Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41