Normal_depressie_alleen_vrouw

Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze en andere vragen zijn terug te vinden in de interviews en verhalen in het boek ‘Het mens achter de labels’, dat onlangs uitkwam. Dit meldt dsmmeisjes.nl. 

Wie het psychiatrisch handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen van psychische stoornissen, maar nog maar weinig van de mensen erachter, zeggen de initiatiefnemers. In ‘Het mens achter de labels’ schrijven 22 mensen hoe het nou echt voelt om een psychische stoornis te hebben. Ook geven zij in interviews tips aan naasten, hulpverleners en iedereen die beter wil begrijpen hoe je iemand met een psychische stoornis zou kunnen helpen.  

Bekende en minder bekende psychische problemen 

In het boek komen zowel relatief bekende als onbekende psychische problemen voor. De geïnterviewden en schrijvers die aan bod komen hebben last van de volgende negen stoornissen: angst, borderline, depressie, dissociatieve identiteitsstoornis, dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, eetstoornis, psychosomatische stoornis (onverklaarbare lichamelijke klachten), trauma (PTSS) en vermijdende persoonlijkheidsstoornis.

Hoewel ieder mens en elke stoornis van elkaar verschilt, hebben alle schrijvers in dit boek een belangrijke overeenkomst: ze willen gezien worden als mens, niet als hun psychiatrisch label.

Help de hulpverlener

Eén van de hoofddoelen van de initiatiefnemers is om hulpverleners te helpen. Om de kloof tussen het leren van lijstjes met symptomen en de praktijk kleiner te maken. De initiatiefnemers hopen dat hulpverleners door dit boek beter begrijpen wat iemand met een stoornis doormaakt en hulpverleners in opleiding beter voorbereid de praktijk betreden.

Exemplaar overhandigd aan staatssecretaris Blokhuis

Het boek is sinds maandag 28 januari te bestellen. Het is gepresenteerd op het Depressiegala 2019, waarbij een eerste exemplaar is overhandigd aan Paul Blokhuis, staatssecretaris van volksgezondheid. Het boek is samengesteld door de initiators van het online platform dsmmeisjes.nl, een website waar iedereen kan bloggen over zijn of haar leven met psychische klachten. 22 schrijvers van deze website hebben hieraan meegeschreven.

Door: Redactie Nationale Zorggids