31 procent van de mensen met een uitkering ontvangt psychische zorg. Van de mensen die werken of naar school gaan, krijgt 10 procent psychische zorg. Het gaat hier om geestelijke gezondheidszorg en/of het gebruik van medicijnen vanwege psychische klachten. Uitkeringsgerechtigden nemen 58.2 procent van de totale kosten van de geestelijke zorg voor hun rekening. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uitgevoerd door het CBS en Harvard University, meldt Rijksoverheid.
De geestelijke gezondheidszorg (ggz), gemeenten en UWV gaan nauwer samenwerken om dit percentage omlaag te brengen. Staatssecretaris Klijnsma stelt voor de komende twee jaar 3,5 miljoen euro beschikbaar.
Van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, hebben mensen met psychische aandoeningen de meeste problemen bij het vinden van een baan, terwijl werk juist kan bijdragen aan psychische gezondheid. 31 arbeidsmarktregio’s gaan binnenkort met een eigen samenwerkingsplan aan de slag. Ministerie SZW zal deze regio’s zoveel mogelijk ondersteunen. De afgelopen vier jaar is er veel praktijkervaring opgedaan.
Jacobine Geel, GGZ Nederland: "Werken is meedoen. Het helpt enorm bij het herstel van een psychische aandoening. En dat is logisch, want zo tellen mensen weer mee en staan ze in contact met anderen. Laten we samen het verschil maken voor de mensen die nu ongewild zonder baan aan de kant staan."
Door: Redactie Nationale Zorggids
Als je patienten misbruikt en de de rest van de ggz collega's zwijgt geen aangifte doet en wegkijkt en zijn leven doodnormaal vervolgt alsof er niets gebeurd is en het slachtoffer niet rechtvaardig helpt en gewoon plezier kan hebben verder en er niet meer aan denkt is ook geestelijk ziek.
Die psychische dominante zorgverleners sporen toch ook niet helemaal met hun ziekelijke ik ben zo nodig ik hoef niet naar mezelf te kijken houding want ik ben perfect image.Dit soort artikelen vraagt om irritatie.Dit is een geldkwestie voor de ggz een mooie groep die je onder druk kunt intimideren.De ggz wordt altijd geloofd en gesteund.
Dit i sweer zo stigmatiserend........ook managers hoogopgeleiden of mensen met veel geld hebben psychische problemen ze zijn alleen niet zo makkelijk aan te pakken als dit makkelijke groepje toch ? Hier kunnen ze misbruik van maken. En dwang er achter zetten he ? omdat er minder geld en afhankelijkheid is.
naast de therapie, huishoudelijke hulp , en begeleiding die ik wekelijks krijg zou ik wel vrijwilligers werk naar mijn kunnen willen doen. helaas is dat onmogelijk want UWV denkt dat als je een uurtje vrijwilligerswerk kunt doen , je ook wel gewoon werk aan kunt.
aanvullend (sorry red.) : ik ken zat mensen die zinvol bezig zijn zonder arbeid, arbeidsritme, of baas. Zodra zij (weer eens) in een traject worden geduwd begint de ellende weer. Ik ken nog veel meer mensen die werken, maar totaal niet meedoen, mensen die iedere dag sikkeneurig zijn, die commentaar op anderen hebben, met tegenzin leven.
Ik vind het te kort door de bocht allemaal. Werken is niet meedoen, onzin. Meedoen wordt (1op1) gezien als werken, maar dat is niet in het belang van de mens, maar van de BV Nederland. Mensen met problemen worden behandeld als lastige kinderen. Meedoen ? pfft.