De wachttijden voor een hulphond voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) lopen op. Hulphond Nederland ontving de afgelopen drie jaar tweehonderd aanvragen, maar kon slechts 25 hulphonden plaatsen. KNGF heeft de afgelopen jaren 30 honden geplaatst en kan er dit jaar dertien plaatsen. De wachttijd bij Hulphond Nederland loopt inmiddels op tot zeven maanden. KNGF heeft de wachtlijst voorlopig gesloten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Veteranen, politie-, brandweer- en ambulancemedewerkers kloppen steeds vaker bij de stichtingen aan om hulp te krijgen. Ook mensen met een traumatische ervaring, opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk of door huiselijk geweld, vinden Hulphond Nederland of KNGF. De honden kunnen ze helpen spanning en angst te signaleren. Deze laatste groep mensen komt bij deze partijen echter nog niet in aanmerking voor een hulphond.
Op dit moment zijn er zo’n 300.000 Nederlanders met PTSS. Ondanks dat lang niet iedereen gebruik wil of hoeft te maken van een hulphond, zijn er meer hulphonden nodig dan de huidige tachtig honden die zijn opgeleid als PTSS-hulphond. Hulphond Nederland leidt meer honden op dan KNGF, maar het is niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Volgens de stichtingen is er meer geld nodig om honden te trainen. De kosten voor een hond (15.000 euro) worden nu betaald uit fondsen en donaties.
In 2014 heeft het ministerie van Defensie 100.000 euro beschikbaar gesteld. Dit geld is alleen voor wetenschappelijk onderzoek. Daaruit moet blijken of structurele financiering het overwegen waard is. Defensie (en politie) ondersteunt de baasjes van PTSS-honden tevens in de onderhoudskosten.
Door: Redactie Nationale Zorggids