Normal_artsen_patient

Een patiënt van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft middels een kort geding kunnen voorkomen dat zijn voet werd geamputeerd. Het ziekenhuis achtte de man met psychische problemen wilsonbekwaam en heeft hem daarom niet om toestemming gevraagd. Nu de hele ingreep van de baan is, heeft de patiënt het kort geding ingetrokken voordat de rechtszaak hierover zou dienen. Dit meldt Het Parool.

De voetwond van de man zou volgens artsen van het AMC levensgevaarlijk kunnen zijn uit vrees voor infecties en bloedvergiftiging. Een preventieve amputatie leek hen het beste. Omdat de man gedwongen opgenomen was in het ziekenhuis en lijdt aan psychoses, werd hij wilsonbekwaam geacht en is geen toestemming aan hem gevraagd voor de amputatie.

Middens een kort geding tegen het ziekenhuis heeft de patiënt uiteindelijk de amputatie kunnen voorkomen. De man ziet nu geen reden meer om de rechtszaak voort te zetten. Die zou gisteren dienen, maar de advocaat van de patiënt heeft het kort geding ingetrokken. Advocaat Miki Krau spreekt van een kwalijke zaak waarbij zijn cliënt een voet had kunnen verliezen. “Iemand met een psychose hoeft niet volledig wilsonbekwaam te zijn.” Hij vindt dat per geval gekeken moet worden in hoeverre iemand zelf inspraak mag hebben op medische ingrepen.

Het AMC weerspreekt de verklaring van de man. Volgens een woordvoerder hadden artsen besloten om de preventieve amputatie te annuleren, nog voordat de patiënt het kort geding had aangespannen.

Door: Redactie Nationale Zorggids