GGz Breburg weigerde Bredase op te nemen, met zelfmoord als gevolg
De 44-jarige Bredase Linda Oosterbaan was een psychotische borderlinepatiënt, maar werd niet opgenomen bij GGz Breburg. In een rapport van de organisatie staat dat het er zich van bewust was dat Linda suïcidaal was en grensoverschrijdend destructief verdrag vertoonde. De ggz-instelling accepteerde het risico op suïcide en nam Linda niet op. Eind 2015 pleegde zij zelfmoord. Dat meldt Omroep Brabant op basis van berichtgeving van Zembla.
Voordat Linda zichzelf doodde, is zij meerdere malen gedwongen opgenomen geweest in psychiatrische instellingen. Maar in de laatste week van december 2015 gaat het erg slecht en doet ze meerdere zelfmoordpogingen. Linda, haar moeder en zus geven aan bij GGz Breburg dat ze hulp nodig heeft en opgenomen moet worden. Maar de ggz-instelling weigert pertinent, want zo zegt de organisatie, er geldt daar voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis een ‘Autonomie bevorderend beleid. Dat houdt in dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor het leven, echter staat in het protocol van GGz Breburg dat dit niet geldt voor psychotische patiënten.
“Je moet iemand opnemen als er een hoog risico is. Als iemand zich wil beschadigen, die suïcidale gedachten heeft of die een onveilige situatie creëert voor anderen, dan moet je gewoon opnemen. Dan moet je veiligheid bieden”, zegt hoogleraar psychiatrie Jim van Os tegen Zembla.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wordt door de familie op de hoogte gesteld middels een melding. Echter is de IGZ van mening dat GGz Breburg zelf al voldoende onderzoek heeft gedaan naar de zelfmoord en er volgen geen verdere handelingen. Het Landelijk Platform Ggz (LPGGz) vindt dat de inspectie een onafhankelijk onderzoek had moeten uitvoeren. Daarom gaat het over deze zaak praten met de IGZ en minister Schippers van Volksgezondheid.
©Nationale Zorggids